14.5.13

Musaka - zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego


Z musaką jest sporo pracy. Jeśli użyjemy kupnego sosu beszamelowego a bakłażany przygotujemy dzień wcześniej i przechowamy w lodówce, to okaże się, że uporamy się ze wszystkim w godzinę. Potem już tylko pieczenie i pyszna musaka gotowa. 
Polecam :)



Musaka
Składniki:
  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • 1 kg mięsa wieprzowego, mielonego
  • 1 średnia czerwona cebula (posiekana)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka (400g) pomidorów 
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, chili 
  • 3-4 szklanki sosu beszamelowego (może być kupiony)
Sposób przygotowania:
  1. Bakłażany umyć, pokroić w średniej grubości plastry. Każdy posolić z obu stron, ułożyć na sicie, przykryć talerzem, obciążyć i pozostawić na kilka godzin (lub na noc) żeby odciekł sok. 
  2. Bakłażany opłukać pod wodą, dokładnie wytrzeć, odstawić. 
Farsz:
  1. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać sól, pieprz, 1 łyżeczkę chili, 1,5 łyżeczki papryki słodkiej. Podsmażyć chwilę, kiedy poczujemy zapach przypraw dodać rozgnieciony czosnek, szybko zamieszać i dodać pokrojoną cebulę. Zamieszać, zmniejszyć płomień, przykryć i dusić kilka minut, mieszać od czasu do czasu. 
  2. Kidy cebula zmięknie, dodać mięso, wymieszać, przykryć i dusić kilka minut. 
  3. Kiedy nie ma już surowego mięsa, dodać pomidory, wymieszać, następnie dodać czubatą, łyżkę przecieru pomidorowego, dokładnie wymieszać, przykryć i dusić ok. 5 min. 
  4. Na koniec dodać suszone oregano (1 łyżeczkę) i suszoną bazylię (1,5 łyżeczki), dokładnie mieszać, przykryć i wyłączyć grzanie. Tak zostać na czas przygotowania naczynia do pieczenia. 
  5. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, na dno wykładamy kilka łyżek sosu beszamelowego. 
  6. Układamy pierwszą warstwę plastrów bakłażana, ścisło, mogą na siebie zachodzić. 
  7. Na bakłażany wykładamy mięso i kolejne kilka łyżek beszamelu, przykrywamy plastrami bakłażana, wierzch przykrywamy pozostałym sosem beszamelowym. 
  8. Jeśli zostały nam składniki a naczynie na to pozwala, układamy kolejną warstwę, mięsa, sosu i bakłażanów, moje naczynie jest dość duże i z podanej ilości wyszła pojedyncza warstwa zapiekanki. 
  9. Musakę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 oC i pieczemy ok. 40-45 min (jeśli warstw jest więcej, czas pieczenia wydłużamy).
Upieczoną musakę wyjmujemy, pozostawiamy na 10 min aby odpoczęła zanim zaczniemy ją kroić. 

Sos beszamelowy:
  • ok. 50 g masła
  • 3-3,5 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego (ja używam czarnego bo nie lubię białego)
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
  1. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i rózgą dokładnie mieszany, gotujemy chwilę. Wlewamy mleko, ok. 0,5 szklanki i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Sos szybko gęstnieje, więc dodajemy koleją porcję mleka, cały czas mieszamy (garnek stoi na ogniu, zmniejszamy płomień, sos łatwo się przypala). Dodajemy sól, pieprz i gałkę, mieszamy. Wlewamy pozostałe mleko. 
  2. Próbujemy sos, jeśli trzeba doprawiamy. 
Gęstość sosu regulujemy ilością mleka, może się okazać, że podana w przepisie, jest zbyt mała, można ją zwiększyć, ale pamiętajmy, że sos powinien być dość gęsty. 

Smacznego !!!















9 komentarzy:

  1. Robilam chyba dwa albo trzy razy, ale twoja wyglada o niebo lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu, bardzo dziękuję za nominację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam bakłażana. Najwyższy czas go spróbować. Pozwól, że wykorzystam Twój przepis. Dam znać, jak mi smakował :0 Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu koniecznie spróbuj, bakłażany są pyszne. Musaka jest dość ciężka i kaloryczna, ale smak wynagradza wszystko. Pozdrawiam, D

      Usuń
  4. Właśnie zrobiłam:) siedzi w piekarniku. Bardzo dobry przepis na sos beszamelowy! na pewno wykorzystam wielokrotnie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...