30.6.14

Tarta z kremem cytrynowym jagodami i bezową pianką

Tarta marzenie, pyszna i lekka o intensywnym cytrynowym smaku z leciusieńką bezową pianką. Przygotowania można podzielić na dwa etapy. 
Wcześniej przygotować ciasto półkruche i trzymać je zamrożone (ja zamrażam ciasto na max 3 dni). Lemon curd również może kilka dni spędzić w lodówce. 
Pieczenie ciasta i suszenie bezy zajmie nieco ponad 1 godz. 

Polecam ten deser, jest naprawdę wyjątkowy :) 





Tarta z cytrynowym kremem jagodami i bezową pianką 


Składniki na ciasto półkruche:
  • 120 gr zimnego masła
  • 200 gr mąki krupczatki (ew. zwykłej mąki pszennej)
  • 20 gr mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
Na wierzch tarty:
Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta

Przygotować tortownicę 24 cm. z rozpinanym rantem lub wyjmowanym dnem. Dno tortownicy posmarować masłem i oprószyć tartą bułką. 

Wszystkie składniki (bez soku z cytryny) umieścić w misie malaksera lub jeśli go nie mamy w misce. 
W malakserze zmiksować do chwili kiedy powstanie grudkowate ciasto, wtedy wlać sok z cytryny i miksować/siekać (ok. 1 min) do chwili kiedy z ciasta utworzy się jeden kawałek ciasta. 
Jeśli nie mamy malaksera wszystkie składniki (bez soku z cytryny) umieścić w średniej wielkości misce i posiekać specjalnym przyrządem lub rozcierać palcami aż powstanie a'la kruszonka, wtedy wlać sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. 
Ciastem wylepić tortownicę, widelcem nakłuć dno. 
Wstawić do zamrażalnika na min. 30 min. lub max na 3 dni. 

Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. 

Piec ciasto przez 15 - 18 min do zrumienienia, powinno być całkowicie upieczone. 
Wyjąć z piekarnika, temperaturę w piecu zmniejszyć do 120 st.C. 
Lekko przestudzić tartę. 

W międzyczasie ubić białka z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Ubijać na wysokich obrotach miksera przez ok. 5 min. 

Na przestudzoną tartę wyłożyć lemon curd, posypać jagodami a na wierzch wyłożyć pianę z białek. 
Wstawić do piekarnika i piec/suszyć przez ok. 20-30 min. Sprawdzić pod koniec suszenia, czy piana zaczyna być sucha (po prostu dotknąć palcem) jeśli pianka jest klejąca to suszyć jeszcze ok. 10 min dłużej. 

Wyjąć tartę i studzić na kuchennej kratce. 
Zimną posypać świeżymi jagodami. 

Smacznego. 





27.6.14

Rumsztyk wołowy z cebulą

Do przyrządzenia rumsztyku kupmy dobrej jakości wołowinę, idealna byłaby polędwica, ale udziec lub wołowina zadnia również będą odpowiednie. 

Rumsztyk kojarzy się z barem mlecznym, jednak jest to pyszne i eleganckie danie. Przy tym, robi się je niezwykle szybko. Najlepiej jest zmielić odpowiedni kawałek mięsa w sklepie, ja tak robię, skróci to zdecydowanie czas przygotowania. 

Nie żałujcie podsmażonej cebulki im jej więcej tym lepiej. 


Postarajcie się nie kupować paczkowanej wołowiny, to nie to samo co świeżo mielone mięso. 

Smacznego. 





Rumsztyk z cebulą 

Składniki:
  • 1 kg wołowiny grubo mielonej (udźca, zadniej) 
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz 
  • 2 duże cebule lub więcej ( ok. 1 na osobę) 
  • Olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Wołowinę mielimy grubo, najlepiej raz, przepuszczając przez sitko z grubymi oczkami. 

Małą cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju do zeszklenia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Mięso wkładamy do miski, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wbijamy jajko, wrzucamy podsmażoną i przestudzoną cebulę. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. 
Moczymy ręce w wodzie, formujemy średniej wielkości okrągłe kotlety. Odkładamy odkładamy na przygotowaną deskę. Delikatnie nacinamy nożem, ok. 1 mm z każdej strony (powinno wyglądać to tak jak na zdjęciu). 

Duże cebule obieramy ze skóry, kroimy w średniej grubości plastry. 
W garnuszku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy do zezłocenia, często mieszamy, żeby się nie przypaliła. 

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy rumsztyki po ok. 2-3 min z każdej strony, bez przykrycia. Czas smażenia zależy od tego jak mocno wysmażone mięso lubimy. Rumsztyki powinny być zrumienione na zewnątrz i lekko różowe w środku. 

Na gorący rumsztyk kładziemy podsmażoną cebulę. 

Podajemy z dodatkiem pieczywa i sałaty np. z sosem francuskim

Smacznego. 










26.6.14

Placki z truskawkami jagodami i jabłkiem

Te placki od kilku tygodni królują na śniadaniowym stole mojego synka. Do tej pory robiłam je z borówkami amerykańskimi, ale od kiedy są już dostępne ,,prawdziwe" polskie jagody, placki są właśnie z nimi. 

Jak w każdym przepisie na placki czy naleśniki, trzeba wypracować idealną gęstość ciasta. W tych plackach znajduje się dużo owoców, więc ciasto powinno być nieco rzadsze, niż to na placki z jabłkami

Bardzo polecamy :)  



Placki z truskawkami, jagodami i jabłkami 
Składniki:

  • ok. 2 szklanek mleka (2%)
  • ok. 3/4 szklanka mąki pszennej 
  • 1 jajko (L)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 jabłka
  • 4-5 dużych truskawek
  • ok. 1/4 szklanki jagód lub borówek
  • szczypta soli
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jabłko obrać ze skóry, zetrzeć na grubej tarce. 
Truskawki umyć, pokroić w cienkie plasterki.
Jagody umyć. 

W misce połączyć mąkę z połową mleka, dokładnie wymieszać (kuchenną rózgą), aby nie było w cieście żadnych grudek. Wbić jajko i ponownie dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest bardzo gęste stopniowo dodawać mleko, często mieszając. Powinna powstać masa o konsystencji luźnej śmietany. 
Do ciasta wrzucić wszystkie owoce i delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą lub plastikową łyżką). 

Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju (nie powinien być bardzo gorący, ale kiedy będziemy kłaść na nim placki powinien lekko ,,skwierczeć"). 
Placki smażymy ok. 1 min z każdej strony na średnim ogniu, powinny mieć złoty kolor. 

Zaraz po usmażeniu odkładamy placuszki na ręczniki papierowe, aby odsączyć ew. nadmiar tłuszczu. 

Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem. 

Smacznego. 









By Niejadek Zjadł Obiadek

25.6.14

Drożdżówki z serem i jagodami

Pyszne jagodzianki z ciasta drożdżowego, wyjątkowo przyjemnego do ,,obróbki", które nie klei się do rąk i bardzo łatwo formuje. 
Z podanych składników wyjdzie 8 podwójnych lub 16 pojedynczych bułeczek. Jagody można zastąpić malinami lub truskawkami. 

Zaniosłam je wczoraj do szkoły mojego synka, zniknęły w mgnieniu oka. Mam już zamówieni na takie same na 29 grudnia :) nie wiem co ma miejsce w grudniu, ale oczywiście zgodziłam się i wiem już, że muszę na tę okoliczność zamrozić jagody. 

Polecam :) 






Drożdżówki z jagodami i serem

Składniki:

*Zaczyn drożdżowy: 20 gr świeżych drożdży + 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżeczka cukru - rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10 min). 

Ciasto:
  • *Zaczyn drożdżowy
  • 250 gr mąki pszennej
  • 40 gr bardzo miękkiego masła
  • 1 łyżka miodu (u mnie malinowy)
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 jajko (L)
  • 2/3 szklanki mleka (2%)
*Masa serowa
  • 250 gr twarogu półtłustego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko (białko zachować do smarowania drożdżówek) 
  • 150 gr jagód 
Sposób przygotowania:

Mleko wymieszać z cukrem, miodem i jajkiem.

W misie miksera umieścić mąkę wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mleko, wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Kiedy ciasto się wymiesza, kawałkami dodawać miękkie masło, cały czas wyrabiać. Wyrabiać przez ok. 10 min na średnich obrotach miksera, ciasto będzie klejące. Następnie misę przykryć folią spożywczą w odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę (najlepiej drewnianą). 
Będzie dość luźne, ale nie klejące. Ciasto kilka krotnie zagniatamy, robimy to dość delikatnie. Formujemy kulę, dzielimy ją na 8 większych lub 16 mniejszych kawałków. 
Z ciasta formujemy podłużny rulonik ok. 15 cm., następnie delikatnie skręcamy w środku, tak żeby powstała a'la kokardka (zdjęcia niżej). 
Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10 min do podrośnięcia. 

W każdej połówce drożdżówki robimy dołek, najlepiej przy pomocy dna kieliszka zanurzonego w mące (ciasto nie będzie się przyklejało do szkła). Kieliszkiem wyciskamy dołek w cieście. Do każdego dołka wkładamy łyżeczkę *masy serowej a na wierzch kładziemy łyżeczkę jagód, delikatnie wciskamy owoce w ser. Smarujemy spienionym białkiem. 

Drożdżówki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C. przez ok. 12 -14 min, powinny być ciemno złote. 

Studzimy na kuchennej kratce. Ciepłe można polukrować, zimne oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. 

* Masa serowa:

Wszystkie składniki masy (bez jagód), umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Gotowe. 


Smacznego. 



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...