Polecam.
Sernik krakowski
Składniki:
na ciasto:
- 140 gr masła, zimnego z lodówki
- 240 gr mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jajko do smarowania ciasta (żółtko i białko osobno)
- 500 gr sera trzykrotnie mielonego (u mnie President)
- 100 gr cukru
- cukier waniliowy
- 70 gr miękkiego masła
- 4 jajka (żółtka i białak osobno)
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 40 gr rodzynek
Sposób przygotowania:
Formę do ciasta (u mnie 25x23 cm) posmarować masłem i wyłóżyć papierem do pieczenia (nie trzeba koniecznie formy smarować, ale do posmarowanej lepiej przykleja się papier, nie odstaje, nie roluje się). Odstawić.
W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, bez soku. Dokładnie zmiksować, na koniec dodać sok i jeszcze chwilę miksować, powinno powstać wilgotne ciasto.
Formę wylepić ok. 3/4 ciasta, samo dno. Nakłuć widelcem, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażalnika na min. 30 min. Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włóżyć do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C z termoobiegiem. Formę z ciastem wyjąć z zamrażalnika, wstawić do gorącego piekarnika i piec 12-15 min do lekkiego zrumienienia. Podpieczone ciasto, wyjąć i odstawić.
Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej lub na blacie delikatnie posypanym mąką. Powinien powstać cienki placek. Nożem lub specjalnym radełkiem pociąć ciasto na ok. 1 cm paskie. Ułożymy z nich kratkę na masie serowej.
Przygotowanie masy serowej:
W misie miksera umieścić masło i większą część cukru (pozostały zużyjemy do ubicia piany z białek), zmiksować dokładnie razem na jasną puszystą masę, najlepiej przy pomocy płaskiej końcówki.
Następnie do masy dodawać na przemian 1 żółtko i ok. 1/4 sera, miksować na średnich obrotach. Kiedy cały ser i żółtka są już wykorzystane do masy wsypać kaszę manną i mąkę ziemniaczną, dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać pozostały cukier i mimksować do chwili kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Do masy resowej włożyć najpierw ok. 1/3 piany dokładnie i energicznie wymieszać a następnie dodać pozostała pianę i mieszać już bardzo delikatnie.
Na koniec wsypać rodzynki i zamieszać całość tylko 3-4 razy.
Masę serową przełóżyć na przygotowany kruchy spód, na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratkę, paski posmarować odrobiną żółtka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 St. C grzałka góra/dół. Piec ok. 50 -60 min. Ciasto dość mocno się zrumieni i wyrośnie, może również lekko popękać, ale w czasie studzenia opadnie i będzie dość płaskie.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 30 min, następnie zimny wstawiamy do lodówki na min. 1 h lub pozostawiamy na noc do całkowitego stężenia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz