6.12.12

Pasztet Szlachecki

Szlachecki, bo dodałam do niego dużo suszonych borowików i prawdziwe wędzone śliwki. Ponadto jest go dużo, więc wystarczy nie tylko na święta, ale będzie można część przechować na karnawał:) 

Polecam!



Pasztet

Składniki:
  • 1 kg schabu karkowego
  • 0,50 kg szynki
  • 1,5 kg wołowiny (gicz, łata, udziec)
  • 1 kg boczku surowego
  • 1 cały kurczak 
  • 0,40 kg słoniny
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra papryka w proszku
  • 3 duże cebule
  • 1,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka suszonych prawdziwków
  • 3/4 szklanki śliwek wędzonych
  • 3 czerstwe kajzerki 
Sposób przygotowania:
  1. Mięsa umyć i osuszyć.
  2. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, zostawić na 1h. lub na całą noc.
  3. Mięso, szczodrze posolić, doprawić pieprzem i ostrą papryką. Odstawić w chłodne miejsce, na kilka godzin lub na noc.
  4. Rano, do dużego garnka wkładamy mięsa (bez obsmażania), śliwki i grzyby (razem z wodą w której się moczyły, wodę przecedzić przez bardzo gęste sitko, aby nie dostał się piasek i nieczystości), ponadto cebulę i śliwki
  5. Całość dusimy przez 1h -1,5 h
  6. Po uduszeniu ostudzić, kurczaka oddzielić od kości, następnie 2-3-krotnie zmielić mięso wraz z dodatkami i bułką namoczoną w sosie z duszenia. Dodać jajka i świeżo startą gałkę muszkatołową. Wymieszać bardzo dokładnie.
  7. Masę rozłożyć do foremek keksowych, posmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem do pieczenia. 
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 oC (z termoobiegiem) i piec ok. 50 - 60 min. do suchego patyczka. 
  9. Upieczony pasztet wystudzić w foremkach. Kiedy będzie zimny wyjąć. 
Podajemy z chrzanem, borówkami lub sosem tatarski. 


Smacznego!



4 komentarze:

  1. no,no.. ale kuszący! wspaniały ten pasztet. wygląda oszałamiająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z podanej w przepisie ilości mięsa ile powstanie blaszek pasztetu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wychodzą 3 średnie ,,keksówki"

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...