Szlachecki, bo dodałam do niego dużo suszonych borowików i prawdziwe wędzone śliwki. Ponadto jest go dużo, więc wystarczy nie tylko na święta, ale będzie można część przechować na karnawał:)
Polecam!
Polecam!
Pasztet
- 1 kg schabu karkowego
- 0,50 kg szynki
- 1,5 kg wołowiny (gicz, łata, udziec)
- 1 kg boczku surowego
- 1 cały kurczak
- 0,40 kg słoniny
- Sól
- Pieprz
- Ostra papryka w proszku
- 3 duże cebule
- 1,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 1 szklanka suszonych prawdziwków
- 3/4 szklanki śliwek wędzonych
- 3 czerstwe kajzerki
- Mięsa umyć i osuszyć.
- Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, zostawić na 1h. lub na całą noc.
- Mięso, szczodrze posolić, doprawić pieprzem i ostrą papryką. Odstawić w chłodne miejsce, na kilka godzin lub na noc.
- Rano, do dużego garnka wkładamy mięsa (bez obsmażania), śliwki i grzyby (razem z wodą w której się moczyły, wodę przecedzić przez bardzo gęste sitko, aby nie dostał się piasek i nieczystości), ponadto cebulę i śliwki.
- Całość dusimy przez 1h -1,5 h.
- Po uduszeniu ostudzić, kurczaka oddzielić od kości, następnie 2-3-krotnie zmielić mięso wraz z dodatkami i bułką namoczoną w sosie z duszenia. Dodać jajka i świeżo startą gałkę muszkatołową. Wymieszać bardzo dokładnie.
- Masę rozłożyć do foremek keksowych, posmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 oC (z termoobiegiem) i piec ok. 50 - 60 min. do suchego patyczka.
- Upieczony pasztet wystudzić w foremkach. Kiedy będzie zimny wyjąć.
Przepięknie wygląda!!
OdpowiedzUsuńno,no.. ale kuszący! wspaniały ten pasztet. wygląda oszałamiająco.
OdpowiedzUsuńZ podanej w przepisie ilości mięsa ile powstanie blaszek pasztetu?
OdpowiedzUsuńU mnie wychodzą 3 średnie ,,keksówki"
Usuń