Zrobiony dzisiaj, z powodzeniem może poczekać do świąt. Pachnie i smakuje cudownie.
Uwaga przy pieczeniu, lubi się przypalić, sprawdźcie po ok. 40-45 min, bo może jest już gotowy.
Polecam:)
Piernik czekoladowy z bakaliami
Składniki:
- 300 gr mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ szklanki płynnego miodu
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru
- 3 duże jajka L (żółtka i białka osobno)
- 5 łyżek mleka
- 3 owoce jałowca
- 7 goździków
- Szczypta gałki muszkatołowej świeżo mielonej
- Szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
- ¾ łyżeczki cynamonu mielonego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 120 g bakalii posiekanych (orzechów włoskich, suszonej żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych śliwek)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
- W moździerzu dokładnie zmiażdżyć goździki i owoce jałowca.
- Bakalie i czekoladę posiekać (można w malakserze)
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy wymieszać razem. Odstawić.
- Masło i cukier zmiksować na jednolitą, puszystą masę, stopniowo wlewać miód cały czas miksując.
- Następnie ucierając na wolnych obrotach dodawać kolejno żółtka.
- Do masy wsypać mąkę i mleko, zmiksować wolno tylko do połączenia się składników.
- Z białek ubić pianę.
- Pianę partiami wmieszać do ciasta, na koniec dodać bakalie z czekoladą i delikatnie wymieszać.
- Przelać do formy, u mnie jednorazowa papierowa foremka w kształcie choinki, lub do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
- Piec ok. 50 min do suchego patyczka.
Zimny piernik polać gorzką czekoladą rozpuszczoną z 2 łyżkami
masła.
Ozdobić np. marcepanem i bakaliami.
Można przechowywać w szczelnym pojemniku, przez 5 -7 dni.
Aż się głodna zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńpozazdrościłam choinkowej formy ;)
OdpowiedzUsuńFajnie tu na tym blogu i samcznie zaraz zrobię Twoją fasolkę po bretońsku:)
OdpowiedzUsuńuściski Iza-belka
Baaaardzo dziękuję:)
UsuńPiekny pierniczek!
OdpowiedzUsuń