21.12.12

Ciasteczka pomarańczowe


Bez tych ciasteczek nie wyobrażam sobie przygotowań do świąt. Zaspokoją naszych bliskich, snujących się po kuchni w poszukiwaniu czegoś pysznego. 
Do tej pory robiłam ich cytrynową wersję, ale te pomarańczowe są równie pyszne. Kruche, słodkie i bardzo delikatne, smakować będą dorosłym i dzieciom. Pracy jest przy nich niewiele, więc można powiedzieć CIASTKA IDEALNE:) 

Polecam!!!






Ciastka pomarańczowe

Składniki na ok. 60 szt średniej wielkości ciasteczek:
  • 135 gr miękkiego masła
  • 135 gr cukru
  • 3 żółtka
  • 155 gr mąki pszennej tortowej (+ ok. ½ szklanki do podsypania)
  • 115 gr mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • Skórka otarta z jednej średniej pomarańczy

Sposób przygotwania:
  1. Piekarnik nagrzać do 175 oC, plachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą jasną masę. Miksując dodawać po jednym żółtku, następnie sok i skórkę z pomarańczy, dokładnie zmiksować.
  3. Do masy wsypać przesiane mąki i dokładnie, ale krótko zmiksować . Powstałe ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na trzy części, każdą delikatnie opruszyć mąką, rozwałkować i za pomocą foremek wycinać ciastka.
  4. Ciastka układamy na przygotowanej blasze i wstawiamy do gorącego piekarnika.
  5. Pieczemy 7-9 min, do delikatnego zrumienienia brzegów.
  6. Ciastka studzimy na kuchennej kratce, po całkowitym wystudzeniu można je polukrować, posypać cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą.


Ciastka przechowujemy w szczelnych pojemnikach lub puszkach.

Smacznego!











3 komentarze:

  1. lubimy, gdy w ciastkach jest dużo świeżej pomarańczowej skórki.. zdecydowanie :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Reczywiście proste i wyglądają bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej

    Jakiego używasz obiektywu jeśli można wiedzieć ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...