Dostałam ich kilka, między innymi właśnie na tę czekoladową roladę. Przyznaję, że cisto jest pyszne, dzieci pochłonęły je w mgnieniu oka, nawet nie zorientowaliśmy się kiedy:)
Bardzo polecam przepis na biszkopt, jest sprężysty, dzięki czemu idealnie się zwija i nie kruszy. Delikatny czekoladowy krem z pewnością wykorzystam jeszcze wielokrotnie, również do innych ciast.
Roladę przechowuje się w lodówce i polecam przygotowanie jej dzień wcześniej.
A już wkrótce inne belgijskie specjały, świąteczne i nie tylko:)
Bûche de Noёl - czekoladowa
Składniki:Na biszkopt:
- 3 duże jajka (L)
- 80 gr cukru
- 90 gr mąki pszennej tortowej
- 40 gr masła
- 1 łyżeczka drożdży instant
- Na mus czekoladowy:
- 100 gr czekolady mlecznej
- 3 jajka, białka i żółtka osobno (ekologiczne, wyparzone i wyszorowane)
- 30 gr masła
- 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku)
- 1 cukier waniliowy
- 100 gr czekolady gorzkiej
- 2 łyżki masła
Biszkoptu:
- Piekarnik nagrzać do 200 oC.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Jajka i cukier zmiksować (na wysokich obrotach) tak aby powstała jasna, puszysta masa (ok.4-5 min).
- Do masy wsypać mąkę wymieszaną z drożdżami i masło, delikatnie wymieszać.
- Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę, wygładzić tak aby powstał prostokąt.
- Wstawić do gorącego piekarnika na 7-8 min. Uważać, aby ciasto się nie przypaliło na brzegach.
- Wyjąć biszkopt i jeszcze gorący wyłożyć na wilgotną ściereczkę. Przykryć papierem do pieczenia i całość zwinąć w roladę. Odłożyć do całkowitego wystygnięcia.
- W szklanym naczyniu umieścić czekoladę i masło, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, wymieszać. Do przestudzonej masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku, dokładnie mieszając. Następnie wmieszać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Odstawić.
- Z białek i cukru waniliowego ubić sztywną pianę (ubijać ok. 5 min)
- Pianę wymieszać z masą czekoladową, odstawić aby stężała (ok.30 min).
- Przygotowanie:
- Zimny biszkopt rozwinąć delikatnie, napełnić musem czekoladowym, zwinąć niezbyt ścisło. Odłożyć aby całość stężała.
- Czekoladę połamać, dodać masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita, gładka masa. Posmarować roladę, posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić na kilka godzin.
Smacznego!!!
już wielokrotnie słyszałam o tej roladzie :) muszę się w końcu skusić
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda pięknie :)