19.12.12

Bûche de Noёl - czekoladowa, czyli jak świętują Belgowie

Przepis na tę roladę dostałam od mojej znajomej, która mieszka od lat w Belgii. Prosiłam ją o tradycyjne świąteczne przepisy. 
Dostałam ich kilka, między innymi właśnie na tę czekoladową roladę. Przyznaję, że cisto jest pyszne, dzieci pochłonęły je w mgnieniu oka, nawet nie zorientowaliśmy się kiedy:) 

Bardzo polecam przepis na biszkopt, jest sprężysty, dzięki czemu idealnie się zwija i nie kruszy. Delikatny czekoladowy krem z pewnością wykorzystam jeszcze wielokrotnie, również do innych ciast. 

Roladę przechowuje się w lodówce i polecam przygotowanie jej dzień wcześniej. 

A już wkrótce inne belgijskie specjały, świąteczne i nie tylko:) 





Bûche de Noёl - czekoladowa 

Składniki:

Na biszkopt:
  • 3 duże jajka (L)
  • 80 gr cukru
  • 90 gr mąki pszennej tortowej
  • 40 gr masła
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • Na mus czekoladowy:
  • 100 gr czekolady mlecznej
  • 3 jajka, białka i żółtka osobno (ekologiczne, wyparzone i wyszorowane)
  • 30 gr masła
  • 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku)
  • 1 cukier waniliowy
Na polewę:
  • 100 gr czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:

Biszkoptu:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 oC.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem.
  3. Masło roztopić i ostudzić.
  4. Jajka i cukier zmiksować (na wysokich obrotach) tak aby powstała jasna, puszysta masa (ok.4-5 min).
  5. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z drożdżami i masło, delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę, wygładzić tak aby powstał prostokąt.
  7. Wstawić do gorącego piekarnika na 7-8 min. Uważać, aby ciasto się nie przypaliło na brzegach.
  8. Wyjąć biszkopt i jeszcze gorący wyłożyć na wilgotną ściereczkę. Przykryć papierem do pieczenia i całość zwinąć w roladę. Odłożyć do całkowitego wystygnięcia.
Musu czekoladowego:
  1. W szklanym naczyniu umieścić czekoladę i masło, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, wymieszać. Do przestudzonej masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku, dokładnie mieszając. Następnie wmieszać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Odstawić.
  2. Z białek i cukru waniliowego ubić sztywną pianę (ubijać ok. 5 min)
  3. Pianę wymieszać z masą czekoladową, odstawić aby stężała (ok.30 min).
  4. Przygotowanie:
  5. Zimny biszkopt rozwinąć delikatnie, napełnić musem czekoladowym, zwinąć niezbyt ścisło. Odłożyć aby całość stężała.
Polewy:
  1. Czekoladę połamać, dodać masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita, gładka masa. Posmarować roladę, posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić na kilka godzin.

Smacznego!!!



















1 komentarz:

  1. już wielokrotnie słyszałam o tej roladzie :) muszę się w końcu skusić
    Twoja wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...