21.12.12

Keks angielski pyszny

Bardzo prosty i pyszny. Nie dodaję do niego żadnych orzechów czy migdałów, a tylko dużo miękkich i słodkich owoców. Bardzo polecam:)





Keks angielski 

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 200 g cukru
  • 3 jajka (L)
  • 1/4 szklanki mleka (3,2%)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 kieliszek wódki (standardowy, przeciętny, ...) 
  • 300 g różnych bakalii bez orzechów (żurawiny, moreli, rodzynek jumbo, fig, daktyli)
  • Skórka otarta z 1 małej pomarańczy i jednej małej cytryny 

Sposób przygotowania:
  1. Formę keksową posmarować masłem i wysypać tartą bułką. 
  2. Piekarnik nagrzać do 200 oC. 
  3. Bakalie pokroić w kostkę, średniej wielkości.
  4. Pomarańczę i cytrynę sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę. 
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
  6. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. 
  7. Miksując, dodawać na zmianę jajko i część mąki z proszkiem, następnie wlać mleko, zmiksować, wlać wódkę i miksować na średnich obrotach do połączenia się składników. 
  8. Bakalie i skórki oprószyć mąką, wymieszać. Wrzucić do ciasta, dokładnie wymieszać na średnich obrotach (nie zbyt długo). 
  9. Powstałe zwarte, gęste ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do gorącego piekarnika. 
  10. Najpierw piec przez 15 min w 200 oC, następnie wyjąć z piekarnika, ostrym, wilgotnym nożem naciąć wierzch ciasta wzdłuż. Wstawić ponownie do pieca i zmniejszyć temperaturę do 175 oC, piec ok. 40-45 min do tz. suchego patyczka. Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zbyt szybko się przyrumienia, przykryć je folią aluminiową. 
  11. Studzić w foremce na kratce ok. 20 min, następnie wyjąć i zimne, polukrować. 
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...