Keks angielski
Składniki:- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 3 jajka (L)
- 1/4 szklanki mleka (3,2%)
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kieliszek wódki (standardowy, przeciętny, ...)
- 300 g różnych bakalii bez orzechów (żurawiny, moreli, rodzynek jumbo, fig, daktyli)
- Skórka otarta z 1 małej pomarańczy i jednej małej cytryny
Sposób przygotowania:
- Formę keksową posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Piekarnik nagrzać do 200 oC.
- Bakalie pokroić w kostkę, średniej wielkości.
- Pomarańczę i cytrynę sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
- Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.
- Miksując, dodawać na zmianę jajko i część mąki z proszkiem, następnie wlać mleko, zmiksować, wlać wódkę i miksować na średnich obrotach do połączenia się składników.
- Bakalie i skórki oprószyć mąką, wymieszać. Wrzucić do ciasta, dokładnie wymieszać na średnich obrotach (nie zbyt długo).
- Powstałe zwarte, gęste ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do gorącego piekarnika.
- Najpierw piec przez 15 min w 200 oC, następnie wyjąć z piekarnika, ostrym, wilgotnym nożem naciąć wierzch ciasta wzdłuż. Wstawić ponownie do pieca i zmniejszyć temperaturę do 175 oC, piec ok. 40-45 min do tz. suchego patyczka. Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zbyt szybko się przyrumienia, przykryć je folią aluminiową.
- Studzić w foremce na kratce ok. 20 min, następnie wyjąć i zimne, polukrować.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz