15.12.12

Piernik czekoladowy z bakaliami



Zrobiony dzisiaj, z powodzeniem może poczekać do świąt. Pachnie i smakuje cudownie. 
Uwaga przy pieczeniu, lubi się przypalić, sprawdźcie po ok. 40-45 min, bo może jest już gotowy. 

Polecam:) 





Piernik czekoladowy z bakaliami

Składniki:
  • 300 gr mąki pszennej tortowej 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki płynnego miodu
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka L (żółtka i białka osobno)
  • 5 łyżek mleka
  • 3 owoce jałowca
  • 7 goździków
  • Szczypta gałki muszkatołowej świeżo mielonej
  • Szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • ¾ łyżeczki cynamonu mielonego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 g bakalii posiekanych (orzechów włoskich, suszonej żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych śliwek)

Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
  2. W moździerzu dokładnie zmiażdżyć goździki i owoce jałowca.
  3. Bakalie i czekoladę posiekać (można w malakserze)
  4. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy wymieszać razem. Odstawić.
  5. Masło i cukier zmiksować na jednolitą, puszystą masę, stopniowo wlewać miód cały czas miksując. 
  6. Następnie ucierając na wolnych obrotach dodawać kolejno żółtka.
  7. Do masy wsypać mąkę i mleko, zmiksować wolno tylko do połączenia się składników.
  8. Z białek ubić pianę.  
  9. Pianę partiami wmieszać do ciasta, na koniec dodać bakalie z czekoladą i delikatnie wymieszać.
  10. Przelać do formy, u mnie jednorazowa papierowa foremka w kształcie choinki, lub do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
  11. Piec ok. 50 min do suchego patyczka.


Zimny piernik polać gorzką czekoladą rozpuszczoną z 2 łyżkami masła. 
Ozdobić np. marcepanem i bakaliami.
Można przechowywać w szczelnym pojemniku, przez 5 -7 dni. 

Smacznego!















5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...