25.4.13

Warzywa pieczone z rozmarynem

Najprościej jak można, ale za to pysznie i zdrowo. Ilości zależą od Was :)




Warzywa pieczone z rozmarynem

Składniki:

  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • 1/4 oliwy z oliwek (lub więcej)
  • 3-4 łyżeczki suszonego rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
  2. Olej wlać do naczynia, dodać rozmaryn i dokładnie wymieszać, odstawić. 
  3. Warzywa obrać, umyć i pokroić na 4 części (wzdłuż).
  4. Poukładać w naczyniu żaroodpornym, polać rozmarynowym olejem, rękami wymieszać aby warzywa dokładnie pokryły się przyprawą. 
  5. Piec przez ok. 20-30 min, do momentu, kiedy widelec będzie lekko wchodził w marchewkę

Podajemy na ciepło lub zimno jako dodatek do mięs, lub np. z sosem jogurtowo czosnkowym.

Smacznego!!!








5 komentarzy:

  1. pięknie wygląda :) a jakie zdrowie i smaczne... zapachniało wiosną!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach pyszności. Znam takie marchewki i pietruszki - pyszne, można jeszcze parmezanem obsypać. Bardzo zachęcające zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne jako dodatek do mięska albo same bez niczego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowałam i jestem zaskoczona smakiem - super na ciepło jako dodatek do mięs i na zimno do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę że Wam też smakują, to ulubione warzywa mojego Męża :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...