11.6.13

Jak zrobić kotlety mielone (film)

Kotlety mielone na blogu już są,  tym razem przepis wspiera film z przygotowania tego bardzo prostego i lubianego dania. 

Polecam :) 











Kotlety mielone 

Składniki na 8 szt. niewielkich kotletów :
  1. 500 g mięsa (u mnie pierś z indyka) 
  2. 1 średnia cebula
  3. 1 jajko
  4. 1 kajzerka 
  5. Sol, pieprz, papryka słodka w proszku 
  6. Tarta bułka
  7. Olej do smażenia 
  8. 1 łyżka masła do duszenia (opcjonalnie) 
Sposób przygotowania:
  1. Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki.
  2. Cebulę obieramy i  siekamy (dowolnie grubo). Smażymy na oleju, aby się zeszkliła. Odstawiamy do przestygnięcia. 
  3. Bułkę rwiemy na kawałki, miksujemy w malakserze. 
  4. Do malaksera wrzucamy, mięso, obsmażoną cebulę, jajko, bułkę i przyprawy, dokładnie miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły, niezbyt długo. 
  5. Na talerz wysypać ok. 3/4 szklanki tartej bułki. Wilgotnymi rękami formować niewielkie kotlety, obtaczać w tartej bułce. 
  6. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju. Na gorącym tłuszczu układać kotlety i smażyć na dużym ogniu aby skórka się przyrumieniła. Przekładać kotlety na drugą stronę i ponownie zrumienić skórkę. 
  7. Na drugiej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać niewielką ilość oleju, zmniejszyć grzanie, obsmażone kotlety przekładać do garnka. Przykryć i dusić. 
  8. Kiedy wszystkie kotlety są już zrumienione i przełożone do głębokiej patelni, możemy dodać łyżkę masła. Przykryć i dusić na minimalnym ogniu przez 30 min. 

Gotowe kotlety podawać z np. sałatą z pomidorów i czerwonej cebuli :) 


Smacznego !!!







5 komentarzy:

  1. kotlety wyglądają mega smacznie! Koniecznie wypróbuję Twój przepis bo jak do tej pory robiłam kotlety z mięsa wieprzowego które niekoniecznie mi smakowały.. Były takie.. ciężkie i tłuste. Czy jeżeli nie mam malaksera to mięso z indyka (a może być pierś kurczaka?) mogę zmielić w maszynce i dalej ucierać składniki ze sobą? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Oczywiście możesz wszystkie składniki po prostu przepuścić przez maszynkę do mięsa. Tak z kurczaka też można robić kotlety, będą nieco delikatniejsze i jeszcze miększe, niż te z indyka :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wyglądają super apetycznie! Będę musiał spróbować bo kotlety mielone z indyka.. to nowość dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie obtaczam kotletow w tartej bulce, bo ona ciagnie bardzo tluszczu z pateni, , smaze jak hamburgery sa smaczne,chrupka skorka I mniej tluszczu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...