25.11.13

Markizy - kruche ciasteczka z marcepanem


Niezwykle, delikatne i kruche ciasteczka. Ciasto powinno być bardzo dokładnie schłodzone zanim zaczniemy je wycinać. Pieczemy krótko i bardzo delikatnie postępujemy po upieczeniu. Najlepiej jest przekładać ciastka marcepanem kiedy są jeszcze ciepłe. 

Przechowujemy w puszce lub szczelnym pojemniku. 

Polecam, są pyszne :) 




Kruche markizy z marcepanem
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 200 gr zimnego masła 
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 200 gr masy marcepanowej
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki (bez soku) umieścić w misie malaksera i dokładnie posiekać, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec siekania dodać sok z cytryny, chwilę miksować. Powinniśmy otrzymać jednolite, bardzo delikatne ciasto. 
  2. Wyłożyć ciasto na stolnicę, uformować kulę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 min. 
  3. Schłodzone ciasto wyjąć podzielić na 4 części, 3 z powrotem schować do lodówki . 
  4. Pozostały kawałek ciasta rozwałkować na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. 
  5. Ciasto wycinać przy pomocy foremek, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Następnie w ten sam sposób postępować z pozostałym ciastem.
  7. Piec w 175 oC przez 7-10 min, do lekkiego zrumienienia.
  8. Marcepan rozwałkować na kamiennym blacie lekko podsypując cukrem pudrem, żeby się nie kleił. Tymi samymi foremkami co ciasta teraz wycinamy marcepan. Odkładamy, będziemy nim przekładać ciastka wyjęte z piekarnika. 
  9. Wyjąć ciastka z piekarnika, odczekać chwilę a następnie bardzo delikatnie przenosić na kuchenną kratkę. 
  10. Jeszcze ciepłe przekładać marcepanem. Odkładać do całkowitego wystygnięcia

Ciasteczka można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne bo są i tak bardzo słodkie. 

Smacznego. 








6 komentarzy:

  1. że też na to nie wpadłam! przepysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę je zrobić, mój marcepanowy potwór się w nich zakocha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę polecam są przepyszne. Trudno się od nich oderwać i tych z marcepanem i tych bez, pochłonęliśmy rodzinnie, cały wielki talerz :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...