7.7.14

Placki biszkoptowe z jagodami

Pyszne śniadanie lub podwieczorek. Delikatne placuszki biszkoptowe z dodatkiem sezonowych owoców. Jagody można zastąpić porzeczkami lub malinami. 

Polecam, dzieci je uwielbiają :) 






Biszkoptowe placuszki z jagodami
Składniki dla 1 osoby:

  • 1 jajko (L) 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 1/4 szklanki jagód 
  • Olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:

Oddzielić biało od żółtka. 
Białko ubić z łyżeczką cukru na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać żółtko, dokładnie zmiksować przez chwilę. 
Następnie do piany wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, do całkowitego połączenia składników. Na koniec wyspać jagody i delikatnie wymieszać całość. 

Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, kłaść łyżką porcję ciasta w niewielkiej odległości, placki nieco rosną, smażyć do zrumienienia na średnim ogniu z dwóch stron. 

Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem. 

Smacznego. 








Słodkie jagodowe lato

7 komentarzy:

  1. Cudownie się prezentują te placuszki! *.*
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martha dziękuję, placuszki są naprawdę super :)

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie i bardzo lekko ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że widać tę ich biszkoptową lekkość :)

      Usuń
  3. Dorotko pysznie wyglądają, aż mam ochotę sięgnąć po talerz placuszków, i na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, dziękuję i naprawdę polecam, to są ulubione placuszki mojego synka. Mąż też je uwielbia, ale dla niego taka porcja to trochę za mało :)

      Usuń
  4. Cudne! Doskonały posiłek o tej porze roku! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...