Pyszne ciasto z rabarbarem i delikatną nutą pomarańczy. Bardzo ważne aby wszystkie składniki ciasta, były w temperaturze pokojowej a masło bardzo miękkie. Aby powstała naprawdę puszysta masa, ucieramy masło z cukrem przy pomocy mieszadła płaskiego (można sprawdzić tutaj jak wygląda).
Polecam :)
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 180 g miękkiego masła
 - 180 g drobnego cukru
 - 3 (XL)
 - 160 g mąki pszennej
 - 100 g mąki ziemniaczanej
 - Skórka otarta z jednej pomarańczy
 - 1 łyżka octu jabłkowego
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
 - 400 g rabarbaru
 
- Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru, dodajemy połowę skórki z pomarańczy, dokładnie mieszamy, odstawiamy.
 - Formę do ciasta (24 cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
 - Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
 - W misie miksera ucieramy masło i cukier na lekką, jasną masę. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, krótko miksujemy.
 - Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku a następnie ocet.
 - Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy.
 - Do maślanej masy wsypujemy mąkę, miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
 - Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy rabarbar.
 - Formę wstawiamy do piekarnika na 45-50 min., pieczemy do ,,suchego patyczka".
 - Wyjmujemy ciasto i studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy.
 - Kiedy ciasto wystygnie, lukrujemy.
 
- 1/2 szklanki cukru pudru
 - 3-4 łyżki soku z pomarańczy
 
Cukier łączymy z 3 łyżkami soku, dokładnie mieszamy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku, jeśli jest zbyt rzadki i łatwo spływa z ciasta, dodajemy łyżkę cukru pudru.
Smacznego!



tyle dobrego!
OdpowiedzUsuń:)
Pozdrawiam ciepło, dziękuję za udział w rabarbarowej akcji.
Zjadlabym kawalek do popoludniowej kawy!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę rozejrzeć się za rabarbarem, bo w tym roku jeszcze nic z nim nie robiłam. Bardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
bardzo lubię takie:)
OdpowiedzUsuńSezon rabarbarowy w pełni rozpoczęty!
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze trwa tak krótko, wiec trzeba wypróbować jak najwięcej takich fajnych przepisów jak ten!
Pozdrawiamy: Ania i Ola ze smakologia.blogspot.com
No właśnie sezon rabarbarowy jest krótkie, ale w tym roku kupiłam dużo rabarbaru, pokroiłam i zamroziłam. Zobaczymy jak to zniesie. Wypróbuję w lecie. Pozdrawiam Dziewczyny :)
Usuń