28.5.14

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym


Kurczak po chińsku z dużą ilością chrupiących warzyw. 
Jeśli uda się Wam znaleźć w sklepie lub na bazarze kapustę bok choy, kupcie ją koniecznie, nadaje potrawie bardzo świeży smak. Kapustę dodaje się w ostatniej chwili, potrzebuje zaledwie kilku minut w cieple, aby zmięknąć.  
Nie gotujcie warzyw długo, niech pozostaną lekko twarde i zachowają świeży kolor. 

Makaron ryżowy przygotowuje się bardzo szybko, nie wymaga gotowania, więc można przygotować go w ostatniej chwili, kiedy wrzucicie kapustę do kurczaka. 
Bok choy można oczywiście pominąć i bez niej kurczak jest pyszny.
Polecam. 





Kurczak po chińsku z warzywami

Składniki:
  • 500 gr piersi z kurczaka bez skóry 
  • ok. 120 gr pędów bambusa w zalewie  
  • 2 marchewki
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 2 duże cebulki dymki 
  • 3 łodygi selera naciowego 
  • Kilka liści kapusty bok choy
  • 4 cm świeżego korzenia imbiru 
  • Olej arachidowy lub zwykły rzepakowy do smażenia 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki zimnej wody 
  • 3 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1 paczka makaronu ryżowego (u mnie ToaTao)
Na marynatę:
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka wina ryżowego 
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzanej 
  • 1 białko
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średnią kostkę. 

Przygotować marynatę. 
W szklanej misce połączyć wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Włożyć do marynaty kurczaka, wymieszać tak aby każdy kawałek pokrył się przyprawami. Odstawić na min. 1h lub na noc. 

Warzywa myjemy, marchewkę obieramy, z papryki usuwamy nasiana, imbir obieramy i kroimy w cienkie paseczki.  
Marchewkę, dymkę, paprykę i selera kroimy w średniej grubości, ukośne plasterki. Kapustę kroimy na średnie paski. 
Bambus osączamy z zalewy, najlepiej na sitku. Odstawiamy. 

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju (musi być bardzo gorący), wkładamy kurczaka i obsmażamy ze wszystkich stron ok 6-7 min. Kiedy kurczak jest już prawie gotowy wrzucamy do niego warzywa i imbir (bez kapusty), mieszamy dokładnie i smażymy przez 2 min, mieszając. Wlewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania, mieszamy i gotujemy całość kolejne 2 min. Następnie wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody. Mieszamy do chwili kiedy sos zgęstnieje, ok. 2 min. Wyłączamy grzanie pod patelnią, wrzucamy kapustę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. 

W międzyczasie, gotujemy wodę. 
Do dużej szklanej miski wkładamy makaron ryżowy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy.  Miskę przykrywamy i czekamy 3 min. Odkrywamy, mieszamy makaron. Przelewamy prze sito, pozostawiamy, aby chwilę obciekł. 

Makaron dzielimy na porcje, podajemy z przygotowanym kurczakiem i warzywami. Posypujemy świeżą kolędrą lub natką pietruszki. 

Smacznego. 







Warzywa kroimy niezbyt drobno, żeby nie ugotowały się zbyt szybko i pozostały chrupiące. 







4 komentarze:

  1. bardzo lubię takie dania, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię domową chińszczyznę :)

      Usuń
  2. mmm! uwielbiam ghnszczyzne! Twoja Dorotko wyglada wysmienicie,pozdrawiam,milego dzionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję. To parwda nie ma jak domowe jedzenie. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...