5.7.14

Jagodzianki z serem

W odróżnieniu od tradycyjnych jagodzianek te mają nadzienie z sera i jagód. Są przepyszne, delikatne i słodkie. 
Trzeba się śpieszyć bo znikają w mgnieniu oka. Kiedy chciałam zrobić im zdjęcia okazało się, że zostały tylko kilka jagodzianek, pozostałe zostały zjedzone przez mojego męża, który z każdą kolejną utwierdzał się w przekonaniu, że są naprawdę OK :) 

Upieczone jagodzianki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem, ale nie jest to konieczne bo i bez tych dodatków są wystarczająco słodkie i smaczne. 

Polecam na wakacyjną kolację (tak było u nas) lub śniadanie ze szklanką mleka :) 




Jagodzianki z serem 

Składniki: 

Na zaczyn drożdżowy:
  • 25 gr drożdży świeżych 
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 80 ml. ciepłego mleka (2%)
Na ciasto:
  • 250 gr mąki pszennej (+ ok. 50 gr więcej do podsypania) 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 70 gr miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru 
  • Skórka otarta z jednej cytryny 
Na nadzienie:
  • 200 gr twarogu półtłustego (nie może być kwaśny) 
  • 200 gr jagód czarnych 
  • ok. 3 łyżek cukru 
  • skórka otarta z 1/2 cytryny 
Sposób przygotowania:

Zaczyn drożdżowy:
do miseczki wlewamy cieple mleko, dodajemy mąkę, cukier i drożdży, dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników i rozpuszczenia drożdży. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. 

W misie miksera umieścić mąkę, cukier, jajka, skórkę otartą z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają stopniowo dodawać miękkie masło cały czas wyrabiając ciasto. Ręcznie wyrabiamy ok 7-8 min, mikserem ok 5 min. Ciasto będzie dość rzadkie i lepiące. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1,5-2 h do wyrośnięcia. Ciasto rośnie dość długo. 

W między czasie przygotowujemy nadzienie: jagody myjemy. Ser łączymy z cukrem, skórką z cytryny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. 

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy i jeśli to konieczne podsypujemy mąką. Ciasto powinno być dość luźne, ale nie kleić się do rąk. 
Formujemy wałek, kroimy go na 6 -7 niewielkich kawałków, z każdego, palcami formujemy placuszek, na środku układamy ok. 2 łyżeczek sera i 1 łyżeczkę jagód, zlepiamy dokładnie. 
Rękami oprószonymi mąką formujemy podłużną drożdżówkę, układamy na blasze zlepieniem do spodu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 10 min. (w między czasie rozgrzewamy piekarnik). 

Jagodzianki pieczemy 12 -15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. powinny być dobrze zrumienione. 

Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Zimne jagodzianki posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego. 






Słodkie jagodowe lato

3 komentarze:

  1. sezon na jagodzianki trwa i niech trwa jak najdłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagody uwielbiają się z serem, więc jestem pewna, że były przepyszne! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie planowałam zrobić podobne :) Z serem są pewnie jeszcze pyszniejsze niż tradycyjne. Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...