1.12.12

Makowiec klasyczny


Bez makowca żadne święta nie mogą się przecież odbyć. Ja upiekłam pierwsze w tym roku nieco wcześniej. 

Od kilku lat używam gotowej masy makowej, sprawdza się doskonale chociaż wymaga delikatnego uszlachetnienia. Do takiej gotowej masy nie trzeba dodawać już piany z białek jak do domowej, zostanie nam więc trochę białek z których można zrobić pyszny tort bezowy, na święta jak znalazł. 

Polecam, miłego odliczania do świąt:) 






Makowiec

Ciasto drożdżowe na 3 średnie lub 2 duże makowce:
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej (+ ok. ¾ szklanki do podsypania)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 160 g masła, roztopionego i schłodzonego
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
  • 45 g świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • Szczypta soli
  • 1,5 łyżki wódki
  • Skórka otarta z ½ cytryny

Składniki masy makowej:
  • 800 g masy makowej Bakallandia (lub innej ulubionej)
  • ½ szklanki miodu 
  • 100 g rodzynek żółtych posiekanych
  • 50 g żurawiny suszonej posiekanej (opcjonalnie)
  • 50 g orzechów posiekanych (włoskich, pistacji)
  • Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie ciasta drożdżowego
  1. W misie miksera połączyć: ciepłe mleko, drożdże z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. 
  2. Dokładnie wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrastania. 
  3. Kiedy zaczyn wyrośnie i pojawią się na nim bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtka, wódkę, skórkę cytrynową, pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło, bardzo dokładnie wyrobić (mikserem z końcówką – hak do wyrabiania ciasta).
  4. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i spokojne miejsce do wyrastania na ok. 1,5 -2 h.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Zagnieść (jeśli ciasto jest bardzo klejące, podsypywać mąką). Podzielić na 2 lub 3 równe części.
  6. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt. Na każdym rozsmarować równą część masy makowej, pozostawiając z jednej, dłuższej strony nieco więcej ciasta. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego brzegu, tak aby ciasto nie posmarowane makiem znalazło się na zewnątrz. Makowiec kładziemy ,,zlepieniem“ do dołu. Końce lekko podwijamy, aby mak nie wyciekał w czasie pieczenia.
  7. Każdy kawałek zawijamy w osobny papier do pieczenia (niezbyt ciasno, muszą mieć miejsce na rośnięcie) lub wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (np. keksowej). 
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 175 oC.
  9. Makowce wstawiamy do gorącego piekarnika i przez pierwsze 10 min pieczemy przy uchylonych drzwiczkach. Następnie zamykamy drzwiczki i pieczemy jeszcze ok. 20-25 min.
  10. Po zakończeniu pieczenia otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy tak ciasto jeszcze ok. 10 min.
  11. Wyjmujemy makowce i studzimy na kratce kuchennej. Następnie lukrujemy i ew. posypujemy drobniutko posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.

Przygotowanie masy makowej
  1. Mak wkładamy do misy i dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
  2. Dokładnie mieszamy. 


Smacznego!!!



Tak wygląda mój makowiec pieczony na blasze 
zawinięty w papier do pieczenia




A tak kiedy makowiec upiekłam w foremce keksowej



6 komentarzy:

  1. troszkę się spłaszczył, wygląda jak mój pierwszy makowiec :)a jaka piękna dekoracja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę faktynie opadł, ale taki bywa często, żadko wychodzi mi równiusieńki. Najważniejsze, że jest pyszny i domowy:)

      Usuń
  2. A jaką jeszcze gotową mase makową polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc używam tylko Bakallandi, raz kupiłam inną (nie pamiętam firmy) ale masa była bardzo luźna i nie bardzo przypominała mak. Tę lubię najbardziej i jej się już teraz trzymam, chociaż inne z pewnością mogą być równie dobre:)

      Usuń
  3. masz rację ... makowiec jest świąt dopełnieniem...
    Zachęcam Cie do poparcia apelu jaki zamieściłam na swoim blogu...proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów...przeczytaj , może uznasz za stosowne i się dołączysz...

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja Babcia robi taką struclę na każde Święta - mi się o wydaje awykonalne... Poziom trudności: master chef ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...