24.2.14

Ciasteczka kukurydziane pomarańczowo-cytrynowe

Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej, która nadaje im intensywnie żółty kolor. Do ciasteczek można dodać ulubione dodatki, rodzynki, suszone morele lub wiórki kokosowe. 
Dodatkowo można je polukrować lub posmarować rozpuszczoną czekoladą, ale w tedy dobrze jest zmniejszyć ilość cukru dodanego do ciasta, bo ciastka są naprawdę słodkie

Polecam. 






Ciasteczka kukurydziane 

Składniki na ok. 30 ciastek:
  • 140 gr miękkiego masła 
  • 1 żółtko
  • 160 gr mąki pszennej
  • 120 gr mąki kukurydzianej 
  • 120 gr cukru
  • 2 łyżki bardzo drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • Skórka otarta z cytryny
  • Sok z 1/2 cytryny 
  • 1/2 laski wanilii 
  • Szczypta soli 
Sposób przygotowania:
  1. Masło zmiksować z cukrem i ziarenkami wanilii na jasną masę (ok. 5 min). 
  2. Ciągle miksując dodać żółtko i sok z cytryny, miksować do całkowitego połączenia. 
  3. Mąki i sól przesiać, dodać do maślanej masy i na wolnych obrotach wymieszać. 
  4. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, miksować jeszcze przez chwilę. Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. 
  5. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. 
  6. Piekarnik rozgrzać do 175 oC. 
  7. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na 2 mm placek. 
  8. Foremkami wycinać ciastka, układać na blasze i piec w gorącym piekarniku przez 8-10 min. 
  9. Studzić na kuchennej kratce. 
Zimne ciasta przechowywać w szczelnym pojemniku do 4 dni. 

Smacznego.











3 komentarze:

  1. Urocze :) Zwłaszcza to pierwsze, które tak kurczowo trzyma się filiżanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią zrobię, ale od razu zmniejszę ilość cukru, bo nie nawykłam do bardzo słodkich ciastek. Uwielbiam mąkę kukurydzianą, daje niesamowicie pozytywny kolor :)
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...