7.2.14

PASZTECIKI FRANCUSKIE Z PIECZARKAMI

Lubicie prace ręczne? Jeśli tak, to te paszteciki na pewno polubicie. Są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania, ale jest przy nich trochę ,,dłubaniny". 

Paszteciki z ciasta francuskiego robię dość często bo są świetnym dodatkiem do czystego bulionu lub czerwonego barszczu. Nadzienie można zrobić takie jak lubicie najbardziej, ja najczęściej robię farsz z pieczarek lub czerwonej cebuli. 

Polecam. 




Paszteciki francuskie z pieczarkami 

Składniki:
  • 400 gr ciasta francuskiego
  • 300 gr pieczarek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • Oliwa lub masło klarowane do smażenia
  • 1 białko
Sposób przygotowania:
  1. Pieczarki umyć, kapelusze obrać ze skóry (młodych białych grzybów nie trzeba obierać), pokroić w plasterki. Odłożyć
  2. Cebulę posiekać drobno. Ostawić. 
  3. W garnku rozgrzać łīżkę oliwy lub klarowanego masła, wrzucić grzyby i na dużym ogniu smażyć do chwili kiedy sok całkowicie wyparuje. Dodać trochę masła i wrzucić cebulę, zamieszać i całość dusić prze ok. 7-8 min na średnim ogniu. Na koniec doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Zamieszać, zdjąć z ognia, odstawić. 
  4. Ciasto francuskie (mrożone najpierw rozmrozić) rozłożyć na stolnicy i lekko rozwałkować. 
  5. Okrągłą foremką do ciastek lub szklanką wycinać koła. Następnie w co drugim i trzecim kółku mniejszą foremką lub kieliszkiem wycinać środki. Na każdy pełny krążek ciasta powinniśmy otrzymać dwa z dziurą. Paszteciki składają się z trzech warstw ciasta.
  6. Każdą warstwę ciasta nakłuwamy widelcem (tak jak na zdjęciu), następnie składamy, na pełne kółko kładziemy dwie warstwy z wyciętym środkiem, lekko przyciskamy a wierzch smarujemy białkiem. 
  7. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 oC przez 10-12 min, do chwili kiedy ciasto się zrumieni i wyrośnie. 
  8. Wyjmujemy z piekarnika, napełniamy farszem z pieczarek i pieczemy jeszcze ok. 5 -7 min. 
Podajemy gorące z filiżanką czerwonego barszczu lub rosołu. 

Smacznego. 






















3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...