Paszteciki z ciasta francuskiego robię dość często bo są świetnym dodatkiem do czystego bulionu lub czerwonego barszczu. Nadzienie można zrobić takie jak lubicie najbardziej, ja najczęściej robię farsz z pieczarek lub czerwonej cebuli.
Polecam.
Paszteciki francuskie z pieczarkami
Składniki:
- 400 gr ciasta francuskiego
- 300 gr pieczarek
- 1 średnia czerwona cebula
- Sól
- Pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- Oliwa lub masło klarowane do smażenia
- 1 białko
- Pieczarki umyć, kapelusze obrać ze skóry (młodych białych grzybów nie trzeba obierać), pokroić w plasterki. Odłożyć
- Cebulę posiekać drobno. Ostawić.
- W garnku rozgrzać łīżkę oliwy lub klarowanego masła, wrzucić grzyby i na dużym ogniu smażyć do chwili kiedy sok całkowicie wyparuje. Dodać trochę masła i wrzucić cebulę, zamieszać i całość dusić prze ok. 7-8 min na średnim ogniu. Na koniec doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Zamieszać, zdjąć z ognia, odstawić.
- Ciasto francuskie (mrożone najpierw rozmrozić) rozłożyć na stolnicy i lekko rozwałkować.
- Okrągłą foremką do ciastek lub szklanką wycinać koła. Następnie w co drugim i trzecim kółku mniejszą foremką lub kieliszkiem wycinać środki. Na każdy pełny krążek ciasta powinniśmy otrzymać dwa z dziurą. Paszteciki składają się z trzech warstw ciasta.
- Każdą warstwę ciasta nakłuwamy widelcem (tak jak na zdjęciu), następnie składamy, na pełne kółko kładziemy dwie warstwy z wyciętym środkiem, lekko przyciskamy a wierzch smarujemy białkiem.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 oC przez 10-12 min, do chwili kiedy ciasto się zrumieni i wyrośnie.
- Wyjmujemy z piekarnika, napełniamy farszem z pieczarek i pieczemy jeszcze ok. 5 -7 min.
Smacznego.
uwielbiam ciasto francuskie pod każdą postacią, pyszna przekąska!
OdpowiedzUsuńśliczne !
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuń