30.5.14

Eklery z bitą śmietaną i malinami

Eklery z bitą śmietaną czyli klasyka deserów. Teraz kiedy mamy sam środek sezonu na owoce, można trochę je urozmaicić, dodając do środka maliny, borówki amerykańskie lub pokrojone w grube plasterki truskawki

Polecam do kawy, pyszne ;) 











Eklery z bitą śmietaną i malinami
Składniki:
na ciasto ptysiowe ok. 15 małych eklerków:

  • 130 g masła 
  • 1 szklanka wody - 250 ml
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka (L)
  • szczypta soli
Na nadzienie:
  • 300 ml. śmietany kremówki (36%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka malin 
  • Na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny 
Sposób przygotowania:

W garnku połączyć wodę z masłem, zagotować. Wyłączyć ogień pod garnkiem i od razu wsypać całą mąkę z dodatkiem soli, energicznie mieszać aby składniki się połączyły (najlepiej drewnianą łyżką). Powinno powstać lekko lśniące, gęste ciasto. Jest to bardzo łatwe i nie wymaga dużo czasu. 
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. 

Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajka, po każdym dodaniu, miksować na średnich obrotach, najlepiej mikserem ręcznym. Po dodaniu wszystkich jajek miksować chwilę, aż powstanie gładkie, gęste ciasto. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 

Zimne ciasto włożyć do rękawa cukierniczego albo szprycy do ciastek, jeśli nie mamy żadnego z nich, można łyżką formować podłużne, ok. 10 - 12 cm ciastka, (podobnie jak na zdjęciu).
Wstawić eklerki do piekarnika i piec 17-20 min. do zrumienienia. 
Wyjąć, studzić na kratce. 

Zimne eklerki przekroić, poziomo na pół, napełnić bitą śmietaną, na wierzchu ułożyć jedna obok drugiej maliny, przykryć górną połówką, polukrować. 


Przygotowanie bitej śmietany:

W misie ubić na sztywną pianę, kremówkę z cukrem. Ubijać do chwili, kiedy na śmietanie zaczną pojawić się wyraźne ślady po mieszadle. Natychmiast zakończyć miksowanie. Zbyt długo miksowana kremówka, łatwo się warzy. 

Domowych eklerów nie należy przechowywać zbyt długo, kilka godzin maksymalnie, jeśli nie dodajemy do bitej śmietany żadnych utrwalaczy. 

Smacznego. 




Starajmy się wyciskać dość szerokie paski ciasta.
Ciasto ptysiowe dość mocno rośnie, szersze ciastka, ładnie wyglądają po upieczeniu. Napełnione bitą śmietaną, szerokie eklerki nie ,,przewracają się". 



7 komentarzy:

  1. Piękne eklerki, muszę koniecznie zapisać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, trudno się od nich oderwać, niestety ;)

      Usuń
  2. Ślicznie wyglądają te eklerki! ; )
    Koniecznie wypróbuję te cuda! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Marta, jeśli pijesz kawę to polecam, z kawą to super zestaw :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...