3.9.13

Tarta ze śliwkami w czekoladzie

Ten przepis wystarczy na małą formę ok. 20 cm. dla 4-5 osób. Bardzo polecam jest niezwykle prosta i jest pyszna. 





Tarta ze śliwkami w czekoladzie 
Składniki:
  • 80 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej krupczatki
  • Szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 białko do posmarowania ciasta
Na wierzch:
  • 150 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych 
  • 100 g czekolady (50g gorzkiej i 50g mlecznej) połamanej na kawałki
  • ok. 1/4 szklanki mleka (3,2%) 
Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić w kostkę.  Mąkę, masło, sól i cukier umieścić w misie malaksera i wszystkie składniki posiekać do chwili kiedy powstaną grudki, wtedy (ciągle miksując) dodać wodę (po jednej łyżce). Powinniśmy uzyskać zwartą kulę ciasta.
  2. Dno okrągłej formy do tart (u mnie 20 cm) posmarować roztopionym masłem i posypać tartą bułką.
  3. Formę wylepić ciastem, dno nakłuć widelcem, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażarki na ok. 1 h.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 oC. Ciasto piec ok. 15-18 min do zrumienienia brzegów. Wyjąć. Temperaturę zmniejszyć do 150 oC.
  5. Suszone śliwki pokroić w paski. 
  6. Dno tarty posmarować powidłami śliwkowymi, posypać suszonymi śliwkami.
  7. Wstawić do piekarnika na 15 min. (150 oC).
  8. Wyjąć ciasto i studzić na kuchennej kratce. 
  9. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem, dokładnie wymieszać.
  10. Polać ciepłą tartę i odstawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. 

Po ok. 1-1,5 h tarta jest gotowa. 

Smacznego? 









4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...