7.11.13

Krokiety z pieczarkami

Krokiety są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu, szybkie do zrobienia, można przechowywać w lodówce i bardzo szybko odgrzać delikatnie podgrzewając na patelni. 
Filiżanka barszczu i krokiet z pieczarkami rozgrzeją nas idealnie. 








Krokiety z pieczarkami 

Składniki:
  • 10 naleśników (przepis podstawowy klik
  • 400 gr pieczarek
  • 2 średnie cebule 
  • Sól, pieprz 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • olej do smażenia 
  • 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie)
  • Tarta bułka
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
  1. Usmażyć naleśniki, nieco grubsze niż do słodkiego nadzienia. 
  2. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki (jeśli pieczarki są duże wcześniej zdjąć z kapeluszy skórkę, na  młodych, bielusieńkich skórka może zostać).
  3. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. 
  4. W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić (smażąc prze kilka minut na średnim ogniu). Do cebuli wrzucić pokrojone pieczarki, zamieszać i na dużym ogniu smażyć bez przykrycia. Pieczarki puszczą sok, smażymy tak długo aż cały sok wyparuje, często mieszać. 
  5. Kiedy pieczarki są już suche przyprawiamy farsz, świeżo mielonym pieprzem, solą i ostrą papryką, mieszamy dokładnie i podgrzewamy jeszcze tylko 2 min. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 
  6. Jajko ,,rozkłócić" na talerzu (jak do obtaczania kotletów), na drugi talerz wysypujemy tartą bułkę. 
  7. Naleśniki układamy na desce i napełniamy farszem (1-2 łyżki) zwijamy krokiety, obtaczamy w jajku a następnie w tartej bułce. Smażymy na klarowanym maśle lub na oleju, tłuszcz nie powinien być bardzo gorący, bo krokiety zbyt szybko się zrumienią. Smażymy ok. 3 min z każdej strony na złoty kolor. 
Podajemy gorące jako dodatek do czerwonego barszczu lub z sałatą na przekąskę. 

Smacznego. 









>> NALEŚNIKI film

>> PASZTECIKI FRANCUSKIE Z PIECZARKAMI



9 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają i te domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne Ci wyszły takie cieniutkie naleśniki do krokietów:) mnie nie zawsze takie wychodzą, Bardzo lubię krokiety z grzybami:d

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi apetytu. Jutro robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe krokiety to jest to, uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Osobiście wolę smażyć na oleju niż na maśle - masło bardziej wsiąka w krokiety, a olej rzepakowy da się dość ładnie "odcisnąć" ręcznikiem papierowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Do ciasta naleśnikowego polecam dodać 4-5 stołowych łyżek oleju. Naleśniki będą cienkie i nie opiją się tłuszczem podczas smażenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż ja zdecydowanie odradzam dodawanie oleju do ciasta. Ponadto, 4-5 łyżek to zdecydowanie za dużo do usmażenia kilkunastu naleśników. Polecam na dobrze rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju i rozprowadzić je po patelni (na gorącej patelni nie ma z tym najmniejszego kłopotu). Dobrym rozwiązaniem jest przelewanie oleju do specjalnej butelki z dozownikiem, wtedy nie ma problemu z odmierzaniem odpowiedniej ilości tłuszczu. Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...