12.1.12

Babka marcepanowa


Miałam w domu kawałek marcepanu, który leżał w otwartym opakowaniu, obawiałam się, że wyschnie i będzie trzeba go wyrzucić a ja bardzo lubię marcepan. Pogrzebałam na blogach i u Doroty znalazłam ten przepis. Dodałam mniej przyprawy do pierników a następnym razem zupełnie z niej zrezygnuję. Wyszło fajne ciasto, bardzo aromatyczne, lekko wilgotne o wyrazistym smaku. 
Nie nadaje się dla alergików, duża ilość marcepanu i orzechów robi swoje. 

Następnego dnia po pieczeniu przyznaję, że ciasto jest pyszne. Noc ,,leżakowania" zrobiłam mu świetnie:) 
Polecam. 






Babka marcepanowa

Składniki:
  • 150 g masy marcepanowej
  • 150 g. zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników (nie koniecznie)
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno) 
  • 200 g śmietany kremówki
Sposób przygotowania: 
  1. Marcepan zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami (przed tarciem włożyłam masę do zamrażalnika na ok. 1h). Starty marcepan przesypać mąką (tak jak owoce do keksu) żeby się nie posklejał. 
  2. Piekarnik nagrzać do 175 oC.
  3. Białak włożyć do misy miksera i ubić z nich pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku cały czas miksować.
  4. Mąkę zmieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i marcepanem. Wymieszać z masą jajeczną na najwolniejszych obrotach miksera. Na koniec wmieszać śmietanę kremówkę. 
  5. Formę posmarować masłem i wysypać tarta bułką. Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min do ,,suchego patyczka".
  6. Wyjąc i studzić w formie na kratce. 
Smacznego.









Embed_hqehsn2ddqteg1szo7lcxlb1qfaq7gzz

1 komentarz:

  1. obłędna:) dawno nie jadłam niczego z marcepanem. poważny błąd! ;)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...