Miałam w domu kawałek marcepanu, który leżał w otwartym opakowaniu, obawiałam się, że wyschnie i będzie trzeba go wyrzucić a ja bardzo lubię marcepan. Pogrzebałam na blogach i u Doroty znalazłam ten przepis. Dodałam mniej przyprawy do pierników a następnym razem zupełnie z niej zrezygnuję. Wyszło fajne ciasto, bardzo aromatyczne, lekko wilgotne o wyrazistym smaku.
Nie nadaje się dla alergików, duża ilość marcepanu i orzechów robi swoje.
Następnego dnia po pieczeniu przyznaję, że ciasto jest pyszne. Noc ,,leżakowania" zrobiłam mu świetnie:)
Polecam.
Babka marcepanowa
Składniki:
- 150 g masy marcepanowej
- 150 g. zmielonych orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników (nie koniecznie)
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- 200 g śmietany kremówki
- Marcepan zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami (przed tarciem włożyłam masę do zamrażalnika na ok. 1h). Starty marcepan przesypać mąką (tak jak owoce do keksu) żeby się nie posklejał.
- Piekarnik nagrzać do 175 oC.
- Białak włożyć do misy miksera i ubić z nich pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku cały czas miksować.
- Mąkę zmieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i marcepanem. Wymieszać z masą jajeczną na najwolniejszych obrotach miksera. Na koniec wmieszać śmietanę kremówkę.
- Formę posmarować masłem i wysypać tarta bułką. Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min do ,,suchego patyczka".
- Wyjąc i studzić w formie na kratce.
obłędna:) dawno nie jadłam niczego z marcepanem. poważny błąd! ;)
OdpowiedzUsuńkulinarnyoliwek.blox.pl