18.1.12

Ciasteczka kruche i pyszne

Te ciasteczka są niezwykle delikatne i smaczne. Nie ma w nich jajek a tylko mąka, masło i skórka z cytrusów. Świetnie pasują do kawy. Polecam 





Ciasteczka

Składniki:
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru
  • 115 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z połowy cytryny i połowy pomarańczy (można dać tylko jedną) 
Sposób przygotowania:
  1. Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną puszystą masę. Dodajemy skórkę, mieszamy.
  2. Mąki łączymy i dodajemy do masy maślanej. Mieszamy  dokładnie na wolnych obrotach miksera. 
  3. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 1 cm kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie bo ciastka się lekko ,,rozlewają". 
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 oC na ok. 12-15 min do lekkiego zrumienienia.   Uwaga: łatwo się przypalają. 
  5. Zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, czekamy chwilę zanim zaczniemy przekładać ciastka na kratkę, są bardzo miękkie.
Dekorujemy zależnie od upodobań. 
Ja posmarowałam ciastka gorzką czekoladą, rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka i żółtymi rodzynkami. 


Smacznego. 









5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...