Ciasteczka
Składniki:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 50 g cukru
- 115 g mąki pszennej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z połowy cytryny i połowy pomarańczy (można dać tylko jedną)
- Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną puszystą masę. Dodajemy skórkę, mieszamy.
- Mąki łączymy i dodajemy do masy maślanej. Mieszamy dokładnie na wolnych obrotach miksera.
- Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 1 cm kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie bo ciastka się lekko ,,rozlewają".
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 oC na ok. 12-15 min do lekkiego zrumienienia. Uwaga: łatwo się przypalają.
- Zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, czekamy chwilę zanim zaczniemy przekładać ciastka na kratkę, są bardzo miękkie.
Ja posmarowałam ciastka gorzką czekoladą, rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka i żółtymi rodzynkami.
Smacznego.
Jakie piękne!
OdpowiedzUsuńjakie ładne :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo dziękuję:)
OdpowiedzUsuńidealne do kawki:) piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńcudne :)))
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com