Zwiększyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu i użyłam świeżych drożdży. Ciasto jest dosyć twarde i zwarte, więc bardzo łatwo się je formuje i wycina.
Niezbędnym narzędziem bez, którego nie ma po co startować do przygotowania tych pączków, jest termometr kuchenny. Temperatura smażenia jest równie ważna jak dobrze wyrośnięte ciasto.
Gorąco polecam.
Pączki
Składniki w temperaturze pokojowej:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 28 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- 1,5 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1 szklanka cukru
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki masła, roztopionego i ostudzonego
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii (domowego na spirytusie) lub innego alkoholu
Lukier do dekoracji:
- 2 szklanki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- Cukier mieszamy z sokiem z cytrynu. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy.
Ponadto:
- duży płaski garnek
- patyczek do chińskiego jedzenia
- termometr kuchenny
- 1,5 l oleju roślinnego
Sposób wykonania:
- Ze świeżych drożdży robimy zaczyn. Po 15 minutach do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczone masło.
- Wyrabiamy przez kilka minut (przy pomocy miksera z hakiem do wyrabiania ciasta lub ręcznie), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (staramy się nie dosypywać mąki).
- Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 - 2 h w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinamy duże krążki, następnie małą dziurkę w środku (ja zrobiłam to zakrętką do butelki) . Wycięte pączki układamy na lekko oprószonej mąką blasze, przykrywamy ściereczką i odstawimy do rośnięcia na ok. 30 min.
- W dużym płaskim garnku rozgrzewamy olej do 175oC (mierzymy temperaturę termometrem kuchennym).
- Wyrośnięte pączki smażymy po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. Za pomocą patyczka do chińskiego jedzenia przewracamy pączki na drugą stronę.
- Po usmażeniu układamy pączki na bibule żeby obciekły.
- Jeszcze lekko ciepłe lukrujemy i posypujemy drobno pokrojoną skórką pomarańczową.
Sprzęty niezbędne do przygotowania pączków |
pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuń