30.1.12

Pączki

Już dawno praca z ciastem drożdżowym nie sprawiła mi takiej przyjemności, jak tym razem. Przepis z ,,Moich wypieków" jest doskonały, wyszły z niego pyszne  pączki (38 szt:). W smaku przypominają tradycyjne pączki, chociaż dziurka sprawia , że wyglądają jak amerykańskie doughnuts.  

Zwiększyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu i użyłam świeżych drożdży. Ciasto jest dosyć twarde i zwarte, więc bardzo łatwo się je formuje i wycina. 
Niezbędnym narzędziem bez, którego nie ma po co startować do przygotowania tych pączków, jest termometr kuchenny. Temperatura smażenia jest równie ważna jak dobrze wyrośnięte ciasto. 

Gorąco polecam.





Pączki 

Składniki w temperaturze pokojowej:
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 28 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka  cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii (domowego na spirytusie) lub innego alkoholu 
Lukier do dekoracji:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny 
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 
  1. Cukier mieszamy z sokiem z cytrynu. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy. 

Ponadto:
  • duży płaski garnek
  • patyczek do chińskiego jedzenia
  • termometr kuchenny 
  • 1,5 l oleju roślinnego
Sposób wykonania:
  1. Ze świeżych drożdży robimy zaczyn. Po 15 minutach do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczone masło. 
  2. Wyrabiamy przez kilka minut (przy pomocy miksera z hakiem do wyrabiania ciasta lub ręcznie), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (staramy się nie dosypywać mąki). 
  3. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 - 2 h w ciepłe miejsce. 
  4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinamy duże krążki, następnie małą dziurkę w środku (ja zrobiłam to zakrętką do butelki) . Wycięte pączki układamy na lekko oprószonej mąką blasze, przykrywamy ściereczką i odstawimy do rośnięcia na ok. 30 min. 
  5. W dużym płaskim garnku rozgrzewamy olej do 175oC (mierzymy temperaturę termometrem kuchennym).  
  6. Wyrośnięte pączki smażymy po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. Za pomocą patyczka do chińskiego jedzenia przewracamy pączki na drugą stronę. 
  7. Po usmażeniu układamy pączki na bibule żeby obciekły. 
  8. Jeszcze lekko ciepłe lukrujemy i posypujemy drobno pokrojoną skórką pomarańczową. 








Sprzęty niezbędne do przygotowania pączków






Tłusty Czwartek 2012

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...