Kurczak po chińsku
Składniki:- 650 g piersi z kurczaka
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 3 łyżek wina ryżowego (czasami zastępujemy 2 łyżkami octu)
- 3 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 3 łyżki świeżego imbiru drobno posiekanego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki sosu chili
- 160 ml bulionu
- 100 g pędów bambusa w wodzie (odsączonego)
- 2 duże marchewki pokrojone w słupek (julienne)
- ok. 100 g orzechów arachidowych nie solonych
- 3 cebulki dymki posiekane
- ok. 1/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
- Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Orzechy podpiekamy na patelni.
- W misce łączymy: 4 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki wina ryżowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 3 łyżeczki mąki kukurydzianej. Dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy aby mięso pokryło się marynatą. Odstawiamy na co najmniej 30 min.
- W osobnym naczyniu łączymy cukier, bulion i pozostałe: sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe, mąkę kukurydzianą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka (uwaga, bardzo łatwo przywiera do naczynia) mieszamy cały czas, ok 8 min.
- Wyjmujemy kurczaka z patelni, odstawiamy. Na patelnie wlewamy ponownie olej i krótko obsmażamy marchewkę, dymkę, imbir i czosnek, sos chili, do momentu kiedy całość zacznie wydzielać aromat. Dodajemy kurczaka, odsączonego bambusa i podpieczone na patelni orzechy. Mieszamy, aby mięso dokładnie pokryło się sosem. Gotujemy jeszcze 5 min.
Smacznego!!!
Uwiebiam wszystko, co wiąże się z kuchnią chińską, więc Twój kurczak z pewnością by mi zasmakował!
OdpowiedzUsuńPrzecudne zdjecie! Az mi sie zachcialo takiej domowej chinszczyzny...
OdpowiedzUsuńuwielbiam tak przygotowanego kurczaka:)
OdpowiedzUsuńA gdzie pędy bambusa? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJuż poprawione, bambusa dodajemy prawie na końcu. Przepraszam i dziękuję:)
UsuńW którym momencie dodajemy składniki z punktu 3? Gdzieś mi to umknęło... Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń