Ciasto Piaskowe
Składniki ciasta:
- 150 g masła
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- Piekarnik nagrzać do 170 oC (z termoobiegiem).
- Masło miksujemy na najwyższych obrotach na niemal białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując.
- Żółtka pojedynczo wbijamy do masy maślanej, cały czas miksować.
- Mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, przesiać, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać szpatułką. Dodać skórkę z cytryny - wymieszać
- Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem (można mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie).
- Ciasto przełożyć do foremki posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Wstawić do nagrzanego do 170 oC piekarnika i piec ok. 1 godz. do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto studzimy na kratce, zimne lukrujemy.
Lukier:
- Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy nieco soku, jeśli za rzadki dosypujemy cukier puder. Musimy znaleźć idealną dla nas gęstość.
A ja lubie i piaskowe, i drozdzowe - wszystko zalezy od tego, na co mam ochote ;) W rodzinnym domu czesciej bylo piaskowe, sama czasem robie dokladnie takie, smakuje dziecinstwem i beztroska. Twoje wyglada bardzo podobnie!
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńja w nim widzę jeszcze rodzynki albo suszonego ananasa :D
OdpowiedzUsuńPiniato o jest skórka otarta z cytryny na najdrobniejszych oczkach i może lekko przypieczona skórka:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, takie puszyste :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com