24.1.12

Kurczak curry

Pamiętacie ,,Pamiętnik Bridget Jones" i indyka curry, który był specjalnością mamy Bridget? Widziałam ten fragment niedawno i jestem prawie pewna, że wiem jak ten indyk smakował. 
Mój jest o niebo ostrzejszy, aż wyciska łzy z oczu. Przygotowuje się go bardzo podobnie do >>kurczaka garam masala>>, ale przyprawy są nieco inne i znacznie ostrzejsze. 

Naprawdę polecam!!! 





Ostry kurczak curry

Składniki:
  • 1 kg piersi z kurczaka lub indyka
  • 2 łyżki przyprawy chilli w proszku
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • ok. 1/2 szklanki oleju
  • 300 ml. śmietany 18%
Sposób przygotowania:
  1. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
  2. W sporym szklanym naczyniu łączymy wszystkie przyprawy z 1/2 szkl. oleju (bez śmietany). Dokładnie mieszamy, powinna powstać dość gęsta pasta. 
  3. Do przypraw wkładamy pokrojone piersi i mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek mięsa pokryty był pastą. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin albo na noc. 
  4. Na głęboką patelnię wlewamy pozostały olej i obsmażamy mięso przez kilka minut z każdej strony (cała marynatę wrzucamy do smażenia), następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy całość przez 15 min., od czasu do czasu mieszamy. Kiedy mięso jest dokładnie usmażone, wlewamy śmietanę, mieszamy i pozostawiamy jeszcze chwilę na ogniu. Wyłączamy.
Podajemy np. ze świeżą bagietką lub plackami  tortilla  i szklanką wody:)
Smacznego.





1 komentarz:

  1. Oj, zjadlabym :) Lubie dania z hinduska nuta. A jesli sa pikantnte, to lubie je jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...