Mój jest o niebo ostrzejszy, aż wyciska łzy z oczu. Przygotowuje się go bardzo podobnie do >>kurczaka garam masala>>, ale przyprawy są nieco inne i znacznie ostrzejsze.
Naprawdę polecam!!!
Ostry kurczak curry
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka lub indyka
- 2 łyżki przyprawy chilli w proszku
- 2 łyżki curry w proszku
- 3 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- ok. 1/2 szklanki oleju
- 300 ml. śmietany 18%
- Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
- W sporym szklanym naczyniu łączymy wszystkie przyprawy z 1/2 szkl. oleju (bez śmietany). Dokładnie mieszamy, powinna powstać dość gęsta pasta.
- Do przypraw wkładamy pokrojone piersi i mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek mięsa pokryty był pastą. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin albo na noc.
- Na głęboką patelnię wlewamy pozostały olej i obsmażamy mięso przez kilka minut z każdej strony (cała marynatę wrzucamy do smażenia), następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy całość przez 15 min., od czasu do czasu mieszamy. Kiedy mięso jest dokładnie usmażone, wlewamy śmietanę, mieszamy i pozostawiamy jeszcze chwilę na ogniu. Wyłączamy.
Oj, zjadlabym :) Lubie dania z hinduska nuta. A jesli sa pikantnte, to lubie je jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuń