Sernik pomarańczowy
Masa serowa:
- 1 kg. twarogu dwukrotnie mielonego
- 5 dużych jajek (6 mniejszych) białka i żółtka osobno
- 1, 5 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- skórka otarta z 2 pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 70 g masła roztopionego i przestudzonego
- 200 g zmielonych ciastek, herbatników lub jak u mnie lekko przypalonych biscotti
- 50 g masła roztopionego
- 100 g gorzkiej czekolady
- skórka i sok z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Zmielone ciastka łączymy za roztopionym masłem, dokładnie mieszamy i powstałą masą wylepiamy dno okrągłej tortownicy 24 cm. Boki formy smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.
- Żółtka miksujemy z 1 szklanką cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy ekstrakt waniliowy i skórkę z pomarańczy, miksujemy krótko. Dodajemy ser, mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Następnie wsypujemy kaszę i mąkę ziemniaczaną, ponownie wolno mieszamy.
- Z białek ubijamy pianę, pod koniec partiami dodajemy pozostały cukier.
- Masę serową łączymy z pianą z białek (piana do masy, nie odwrotnie). Dokładnie mieszamy (ja robię to na najwolniejszych obrotach miksera)
- Sernik wykładamy na przygotowany spód i pieczemy w następujący sposób:
- piekarnik nagrzany do 175oC (grzałki góra-dół)
- 15 min w temp. 175oC następnie zmniejszamy temperaturę do 120oC i pieczemy jeszcze 70 - 80 min.
piękny sernik!
OdpowiedzUsuńFajny! Lubię serniki z nutą pomarańczy :-)
OdpowiedzUsuńu mnie tez sernik pomarańczowy!!!mniam
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com