2.1.12

Sernik bardzo pomarańczowy




Sernik pomarańczowy 


Masa serowa:
  • 1 kg. twarogu dwukrotnie mielonego 
  • 5 dużych jajek (6 mniejszych) białka i żółtka osobno
  • 1, 5 szklanki drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej 
  • skórka otarta z 2 pomarańczy (tylko pomarańczowa część) 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 70 g masła roztopionego i przestudzonego 
Spód: 
  • 200 g zmielonych ciastek, herbatników lub jak u mnie lekko przypalonych biscotti 
  • 50 g masła roztopionego 
Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • skórka i sok z 1 pomarańczy 

Sposób przygotowania:
  1. Zmielone ciastka łączymy za roztopionym masłem, dokładnie mieszamy i powstałą masą wylepiamy dno okrągłej tortownicy 24 cm. Boki formy smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. 
  2. Żółtka miksujemy z 1 szklanką cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy ekstrakt waniliowy i skórkę z pomarańczy, miksujemy krótko. Dodajemy ser, mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Następnie wsypujemy kaszę i mąkę ziemniaczaną, ponownie wolno mieszamy. 
  3. Z białek ubijamy pianę, pod koniec partiami dodajemy pozostały cukier.  
  4. Masę serową łączymy z pianą z białek (piana do masy, nie odwrotnie). Dokładnie mieszamy (ja robię to na najwolniejszych obrotach miksera) 
  5. Sernik wykładamy na przygotowany spód i pieczemy w następujący sposób:
  • piekarnik nagrzany do 175oC (grzałki góra-dół)
  • 15 min w temp. 175oC następnie zmniejszamy temperaturę do 120oC i pieczemy jeszcze 70 - 80 min.
Polewa: 
  1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i topimy z dodatkiem soku z 1/2 pomarańczy i otartą skórę. Mieszamy dokładnie i jeszcze ciepłą smarujemy wystudzony sernik.


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...