Każdy z moich chłopaków czuje inny składnik jako dominujący, ale zgodni są co do jednego, ciasto jest super.
Polecam.
Kokosowo-cynamonowo-marchewkowy tort
Składniki ciasta:
- 300 g drobno startej marchewki
- 100 g drobno posiekanego mango
- 70 g orzechów włoskich
- 70 g wiórków kokosowych
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 220 g (1 szklanka) cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
Krem do przełożenia:
- 250 g. serka mascarpone
- 400 g puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
- 220 ml. śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowana:
- Do miski nr. 1 wkładamy: marchewkę, mango, orzechy i wiórki kokosowe, nie mieszamy.
- Do miski nr 2 przesiewamy: mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
- Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach, powinna powstać jasna, puszysta masa, do niej (wciąż miksując) wlewać, pomału olej (cienkim strumyczkiem).
- Do masy jajecznej dodajemy miskę nr. 1, mieszamy dokładnie za pomocą szpatułki lub na najwolniejszych obrotach miksera. Następnie dodajemy miskę nr.2 i ponownie dokładnie mieszamy lub miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy (24cm) grubo wysmarowanej masłem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 oC i pieczmy 70 min do suchego patyczka.
- Mleko skondensowane wlewamy do garnka i na małym ogniu, bez przykrycia, gotujemy ok. 30min do momentu kiedy zacznie gęstnieć i nabierze lekko karmelowego koloru. Od czasu do czasu mieszamy, bardzo delikatnie. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Mascarpone wkładamy do miski, dodajemy po jednej łyżce zimnej masy karmelowej, mieszamy dokładnie, na wolnych obrotach miksera lub ręcznie. Może okazać się, że masy karmelowej jest zbyt dużo, ja wykorzystałam nieco ponad połowę przygotowanej porcji.
- Śmietanę ubijamy z cukrem i łączymy delikatnie ze słodkim mascarpone. Odstawiamy do lodówki, żeby masa lekko stężała.
Ciasto kroimy poziomo na pół, przekładamy 3/4 kremu, pozostałym smarujemy wierzch. Dekorujemy orzechami włoskimi. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!
Wspaniały!
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco! I pysznie:)
OdpowiedzUsuńwyglada super i musi byc naprawde pyszny:)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje! Fantastyczny tort i musi smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa:) tort jest rzeczywiście godny polecenia. Dobrze jest go przygotować dzień wcześniej i przechowywać w zimnym miejscu a z tym w ostatnich dniach nie ma najmniejszego problemu:)
OdpowiedzUsuń