Te strucle zrobiłam specjalnie dla mojej Mamy, która uwielbia drożdżówki z serem.
Wykorzystałam przepis na ciasto na pączki, dlatego jest ono bardzo delikatne i klejące. Może się okazać, że trzeba dosypać nieco więcej mąki niż podano w przepisie. Pamiętajmy jednak, że ciasto musi być luźne i delikatne. Polecam.
Strucle z pomarańczowo cytrynowym serem
Składniki ciasta drożdżowego:
- 450 g. mąki pszennej (+ ok. 50g do posypania blatu)
- 4 żółtka
- 70 g masła roztopionego i ostudzonego masła
- 130 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 220 ml. ciepłego mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Masa serowa:
- 0,5 kg. sera białego półtłustego lub tłustego
- 5 łyżek cukru
- 2 żółtka
- 1/2 laski wanilii (ziarenka)
- skórka otarta z połowy cytryny
- 60 g. masła roztopionego
- 110 g mąki pszennej
- 80 g. cukru
- skórka otarta z połowy cytryny i połowy pomarańczy
Sposób przygotowania:
- W dużej misce (najlepiej misie miksera) z drożdży, 2 łyżek cukru, 1/2 szklanki mąki i ciepłego mleka robimy zaczyn. Łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia.
- Ser łączymy z pozostałymi składnikami masy i dokładnie mieszamy.
- Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy mikserem z hakiem do wyrabiania. Odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 1 -2 h. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i zagniatamy. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty.
- Na każdy kawałek ciasta wykładamy połowę sera. Zwijamy.
- Układamy na blasze lub w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Strucle nacinamy ostrym nożem do połowy głębokości ciasta. Odstawiamy na 20 min do lekkiego podrośnięcia. Posypujemy kruszonką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 oC na ok. 35 min (z termoobiegiem).
- Po wyjęciu studzimy na kratce.
Strasznie lubię drożdżowe ciasto z serem. :)
OdpowiedzUsuńkocham kruszonkę!
OdpowiedzUsuńJest super
OdpowiedzUsuń