15.1.12

Faszerowana pierś z indyka (zielona)

Pyszna, maślana pierś na którą inspirację znalazłam kilka lat temu w ,,Wysokich obcasach". Mięso tak przygotowane jest mięciusieńkie i kruche. Nie bójcie się dużej ilości masła, bo wyjątkowy smak zawdzięczamy właśnie jemu. Gorąco polecam. 





Pierś faszerowana

Składniki:
  • 1 kg. piersi z indyka (cała z polędwicą)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku 
  • 200 g. masła 
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona 
  • rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania: 
  1. Mięso myjemy, osuszamy. Odcinamy polędwicę. 
  2. Pierś rozcinamy tak aby powstał płaski i równy kawałek mięsa. Przykrywamy kawałkiem foli spożywczej i dokładnie, ale delikatnie rozklepujemy tłuczkiem  uważając, aby nie podziurawić mięsa. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i ostrą papryką. 
  3. Polędwicę kroimy na kawałki, mielimy z natką pietruszki, koperkiem (razem z łodyżkami) i 70 g masła. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, dodajemy tartą bułkę, dokładnie mieszamy.
  4. Nadzienie rozkładamy na ok. 3/4 płata mięsa i zwijamy roladę. Sznurujemy jak na zdjęciu. Posypujemy przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 
  5. Mięso wkładamy do rękawa foliowego, na wierzchu układamy pozostałe masło. Zamykamy rękaw i wstawiamy do nagrzanego do 180 oC piekarnika na ok. 1h. Ja nie nakłuwam rękawa chociaż tak mówi instrukcja z opakowania. 
  6. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy gorące mięso w rękawie do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjmujemy, zachowujemy sos. 
Tak przygotowane mięso świetnie smakuje również na zimno jak wędlina




Tak sznurujemy pierś do pieczenia








8 komentarzy:

  1. Absolutnie apetyczny kawałek mięsa;) Ze świeżą bułką smakowałby idealnie :)Piękny przekrój :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ślicznie. Mam zamiar przygotować ją na świąteczny obiad:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i naprawdę polecam. U mnie w Święta również będzie ta pierś. Smacznego:)

      Usuń
  3. DOSKONAŁE. Ja dodałam odrobinę czosnku do farszu. Zrobiłam na swoje imieniny i wszystkim smakowało. Uważam, że z ziolami mozna eksperymentować, ale koperek i pietruszka są super. Ciekawe jakby smakowało z dodatkiem szczypiorku, albo dymki. Pewnie też doskonale. Dla mnie bardzo inspirujący przepis. Na pewno skorzystam z niego wiele razy. Dziękuję i Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja do farszu oprócz czosnku dodałam jeszcze parę suszonych drobno posiekanych pomidorów, wyszło super:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...