Pierś faszerowana
- 1 kg. piersi z indyka (cała z polędwicą)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 200 g. masła
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- ostra papryka mielona
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy, osuszamy. Odcinamy polędwicę.
- Pierś rozcinamy tak aby powstał płaski i równy kawałek mięsa. Przykrywamy kawałkiem foli spożywczej i dokładnie, ale delikatnie rozklepujemy tłuczkiem uważając, aby nie podziurawić mięsa. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Polędwicę kroimy na kawałki, mielimy z natką pietruszki, koperkiem (razem z łodyżkami) i 70 g masła. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, dodajemy tartą bułkę, dokładnie mieszamy.
- Nadzienie rozkładamy na ok. 3/4 płata mięsa i zwijamy roladę. Sznurujemy jak na zdjęciu. Posypujemy przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Mięso wkładamy do rękawa foliowego, na wierzchu układamy pozostałe masło. Zamykamy rękaw i wstawiamy do nagrzanego do 180 oC piekarnika na ok. 1h. Ja nie nakłuwam rękawa chociaż tak mówi instrukcja z opakowania.
- Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy gorące mięso w rękawie do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjmujemy, zachowujemy sos.
Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńAbsolutnie apetyczny kawałek mięsa;) Ze świeżą bułką smakowałby idealnie :)Piękny przekrój :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dziękuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie. Mam zamiar przygotować ją na świąteczny obiad:-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i naprawdę polecam. U mnie w Święta również będzie ta pierś. Smacznego:)
UsuńDOSKONAŁE. Ja dodałam odrobinę czosnku do farszu. Zrobiłam na swoje imieniny i wszystkim smakowało. Uważam, że z ziolami mozna eksperymentować, ale koperek i pietruszka są super. Ciekawe jakby smakowało z dodatkiem szczypiorku, albo dymki. Pewnie też doskonale. Dla mnie bardzo inspirujący przepis. Na pewno skorzystam z niego wiele razy. Dziękuję i Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i również pozdrawiam:)
UsuńJa do farszu oprócz czosnku dodałam jeszcze parę suszonych drobno posiekanych pomidorów, wyszło super:)
OdpowiedzUsuń