23.2.12

Polędwica wieprzowa Dijon


Tę polędwicę możecie podać na kolację z przyjaciółmi. Kieliszek białego wina, pieczone ziemniaki, albo ciepła, chrupiąca bagietka sprawią, że poczujecie się jak na paryskim przyjęciu.
Nie wymaga dużo pracy i czasu a robi wrażenie. Mam już kilka nowych pomysłów na mięsa z tym pysznym musztardowym sosem




Polędwica w sosie Dijon

Składniki:
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżka masła
  • 1- 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 2 szalotki
  • Ok. 2 szklanek białego wina
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
  • Sól i czarny pieprz
Ważne: Czas pieczenia polędwicy zależy od jej grubości i wagi, ja miałam jeden 500g, dość gruby kawałek mięsa, (ponadto lubimy mięso bardzo dobrze wysmażone). Jeśli pieczecie dwa cieńsze kawałki, 20 min pieczenia powinno w zupełności wystarczyć. Zbyt długo pieczona lub smażona polędwica (dotyczy wieprzowej i wołowej), robi się twarda i niesmaczna.  

Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC.
  2. Polędwicę myjemy i czyścimy ze ścięgien i tłuszczu. Solimy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, obtaczamy dokładnie w musztardzie tak, aby całe mięso było pokryte.
  3. Na dno naczynia do pieczenia wlewamy oliwę, masło, ok. 1/2 szklanki wina, układamy mięso i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 30 min., jeśli w czasie pieczenia wino wyparuje, należy je uzupełnić, tak, aby mięso cały czas leżało w niewielkiej ilości płynu.
  4. W między czasie drobno siekamy szalotki.
  5. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z naczynia, w którym było pieczone i układamy na kawałku foli aluminiowej. Folię zawijamy i odkładamy mięso uważając, aby pozostawało ciepłe.
Przygotowanie sosu:
  1. Naczynie, na którym znajduje się sos z pieczenia polędwicy stawiamy na ogniu, wrzucamy pokrojone szalotki, smażymy do zeszklenia. Jeśli sosu jest mało dolewamy łyżkę oliwy, mieszamy. 
  2. Następnie dolewamy szklankę wina i na średnim ogniu podgrzewamy tak długo aż wino zostanie zredukowane i powstanie gęstawy sos, wówczas dodajemy śmietanę i pokrojony drobno rozmaryn, bardzo dokładnie mieszamy i podgrzewamy tylko chwilę, ok. 1min. Zdejmujemy z ognia. 
Wyjmujemy polędwicę z foli, kroimy na plastry i polewamy sosem. Od razu podajemy. 

Smacznego!







Zimowe urodziny


15 komentarzy:

  1. moja mama uwielbia musztardę dijon - podsunę jej ten przepis :)
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana-Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. super kolorek, wyśmienicie wygląda, a z tym sosem po prostu wspaniała!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne danie. Lubię polędwicę i musztardę Dijon, więc na pewno by mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale! Proste, a tak wykwintne. Uwielbiam sosy na bazie musztardy, zwlaszcza w towarzystwie wieprzowiny.

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam tak ostatnio kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię w ten sposób musztardą potraktować mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super, uwielbiam dania z poledwicy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam polędwiczki wieprzowe ,szczególnie prezentacja potrawy zachęciła mnie do wykorzystania powyższego przepisu ;-)

    PS Zastanawiałem się nad wstępnym szybkim obsmażeniem ,aby nie stracić soczystości ,później użyć obtaczania w musztardzie i dalej według przepisu ... ? :T

    Arkadiusz.KRK

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy naczynie w którym pieczemy mięso przykrywamy pokrywką?

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszny przepis:D
    Idealnie smakuje zrobiona w ten sposób łopatka,
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Doroto, czy nie nalezy wstepnie obsmazyc miesa przed wlozeniem do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń




  12. Polecam zrezygnować ze śmietany i wina a zamiast rozmarynu - koperek.



    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...