24.3.12

Babka drożdżowa - cytrynowa na Wielkanoc

Może nie wygląda jak tradycyjna, wielkanocna babka,  zapewniam jednak, że smakuje wspaniale. Jest delikatnie cytrynowa, słodka i puszysta. Idealne ciasto na wielkanocny stół. 
Polecam. 



BABKA DROŻDŻOWA - CYTRYNOWA

Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 180 g cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
  • 80 g masła (stopionego i przestudzonego)
  • 3 żółtka 
  • 1 jajko (M)
  • 4 łyżki soku i 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:

Zaczyn: 
  1. Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn.
  2. W misie miksera łączymy wszystkie składniki, mieszamy dokładnie najlepiej rózgą. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min., w ciepłe i nie przewiewne miejsce.
  3.  Zaczyn jest gotowy, kiedy podwoi swoją objętość a na powierzchni, pojawią się bąbelki powietrza.
Przygotowanie ciasta:
  1. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, mąkę, cukier, jajko, żółtka, sok i skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy przy pomocy haka do wyrabiania ciasta, na końcu wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy ok. 5 min. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe i nie przewiewne miejsce na 1-1,5 h do min. do podwojenia objętości.
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy.
  3. Przekładamy do formy posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną, (u mnie, karbowanej keksowej). Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. 
  4. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC. 
  5. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 30 min. Pieczemy do ,,suchego patyczka.
  6. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na  30 min. do przestygnięcia. 
  7. Wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. 
  8. ,,Letnie'' ciasto, lukrujemy. 
Lukier cytrynowy:
  • 3 łyżki soku z cytryny łączymy z 7-8 łyżkami cukru pudru, mieszamy dokładnie. 
  1. Powinniśmy uzyskać biały, gęsty lukier. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt rzadka należy dodać cukru pudru. 
  2. Lukrem, polewamy ciasto umieszczone na kratce. 
Smacznego:)








 

2 komentarze:

  1. Ups, chyba mój komentarz się nie dodał :) Przepis zgłaszany do akcji musi zawierać aktywny baner lub link, a nie tylko obrazek. W zasadach akcji na Durszlaku opisałam, jak poprawnie dodać baner do notki :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna babka..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...