6.7.12

Sałata z polędwicą w rozmarynie

Temperatury, które panują od kilku dni zupełnie nie nastrajają do jedzenia, a już tym bardziej do gotowania, czy pieczenia. Skoro jednak musimy jeść, robię szybkie i lekkie przekąski, które pozwalają zachować siły a przy okazji pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Sałat z dodatkiem polędwicy wieprzowej z rozmarynem do takich dań należy. 





Sałata z polędwicą 

Składniki dla 2 osób:

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 1 duża garść świeżego rozmarynu
  • 1/2 ząbka czosnku 
  • Sól i pieprz 
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 2 szklanki rukoli
  • 2 szklanki świeżego szpinaku 
  • 2 szklanki roszponki
  • 1/2 szklanki listków bazylii 
  • 1/2 główki sałaty lodowej lub rzymskiej 
Sos z musztardą Dijon:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz 

  1. Kilka kropli przyprawy ,,Maggi" (uwierzcie, robi różnicę)
  2. Do słoiczka wlać wszystkie składniki sosu, zakręcić i energicznie potrząsać. 
  3. Sos jest gotowy, możemy zużyć go od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Sposób przygotowania:
  1. Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z włókien i tłuszczu. 
  2. Pokroić na średniej grubości plastry.
  3. Rozmaryn i czosnek dokładnie posiekać.
  4. W szklanym naczyniu przygotować marynatę: wymieszać oliwę, rozmaryn, czosnek, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. 
  5. Polędwicę dokładnie obtoczyć w marynacie tak, aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty rozmarynem. 
  6. Można pozostawić na całą noc w lodówce lub smażyć od razu. 
  7. Smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy. Nie smażcie jednak zbyt długo, bo polędwica stwardnieje i będzie niesmaczna. Najlepiej zdejmijcie jeden kawałek z patelni, przekrójcie i sprawdźcie czy mięso jest już w środku usmażone. 
  8. Natychmiast zdjąć z patelni i trzymać w ciele, do momentu przygotowania sałaty
Sałata:
  1. Wszystkie sałaty i bazylię połączyć w dużym naczyniu, wlać sos i dokładnie wymieszać. 
  2. Od razu rozłożyć na talerze a na wierzchu położyć gorące polędwiczki
  3. Podawać natychmiast. 
Smacznego!






7 komentarzy:

  1. Pychota w sam raz na upalny dzień, też dziś mam sałatkę na lunch :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Az szkoda jeść takie ładne :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, ja Was dziewczyny również pozdrawiam:)))

      Usuń
  3. piękne zdjęcia!
    ach, Ty wiesz, jak zaspokoić zmysły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki, Ty wiesz jak mnie wesprzeć dobrym słowem:)))))

      Usuń
  4. Pyszne smaki i pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...