17.1.13

Klopsiki w sosie warzywnym


Danie, które lubią prawie wszystkie dzieci, chociaż dorosłym kojarzy się trochę ze szpitalnym jedzeniem:) Wystarczy jednak do porcji dla dorosłych dodać łyżeczkę ostrej pasty Sambal Oelek i już nie ma nawet wspomnienia po delikatnym i mdławym sosie. Idealny obiad, który można podać przez kilka dni zmieniając jedynie dodatki, raz ryż a następnego dnia np. pure ziemniaczane.
Polecam. 


Klopsiki w sosie warzywnym 

Składniki:
  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 kajzerki
  • Mleko i woda (do namoczenia kajzerek)
  • 1 jajko (L)
  • 1 płaska łyżeczka papryki w proszku
  • Sól, pieprz
  • ok. ½ szklanki mąki pszennej

Na sos:
  • 3 marchewki i 2 pietruszki, starte na grubej tarce
  • 1 świeża papryka pokrojona w paski (średniej grubości)
  • 2 czerwone cebule pokrojone w półplasterki
  • 3 szklanki rosołu lub woda z 3 łyżkami sosu sojowego
  • Olej i masło klarowane

Sposób przygotowania:
  1. Cebulę drobniutko posiekać, zeszklić na oleju, odstawić do przestygnięcia.
  2. Kajzerki namoczyć w wodzie z mlekiem, odcisnąć.
  3. W misce połączyć mięso, kajzerki, jajko, cebulę, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Rękami zamoczonymi w wodzie formować niewielkie kuli, układać na talerzu.
  4. Mąkę wysypać na talerz, każdego klopsika obtaczać w mące, strzepać nadmiar.
  5. Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Klopsiki obsmażyć ze wszystkich stron.
  6. Obsmażone klopsiki przekładać do dużego płaskiego garnka, zalać rosołem lub wodą z sosem sojowym.
  7. Patelnię na której smażyły się klopsiki dokładnie wytrzeć, rozgrzać na niej 2 łyżki klarowanego masła i obsmażyć na nim startą marchewkę, pietruszkę, czerwoną cebulę i paprykę. Smażyć kilka minut mieszając. Warzywa przełożyć do garnka z mięsem. Doprowadzić całość do gotowania, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 min.

 Smacznego!








6 komentarzy:

  1. Zgadzam się całkowicie! dzieciaki uwielbiają takie jedzonko!!! ja też. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja także przepadam za takimi daniami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetycznie wygląda, taki obiadek to ja rozumiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem sama dla czego ale od miesiąca mażą mi się klopsiki. Fantazjuje o klopsach w bułce czy w sosie pomidorowym. Takich jeszcze nie znałam, nawet za czasów szpitalnych nie było mi dane ich zakosztować. Z wielką chęcią to zmienię, szczególnie że mam Sambal Oelek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam klopsiki wg Twojego przepisu, są pyszne!!! Mąż ciągle chodzi do kuchni i je te pyszne klopsiki. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję i cieszę się, że przypadły Wam do gustu:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...