17.12.11

Tarta makowa i grudniowa tradycja

Ciasto przygotowałam na ,,Wigilię" u naszych przyjaciół, Asi i Józka. 
Każdego roku od 12 lat spotykamy się u Nich w grudniu w gronie bliższych i dalszych znajomych.  
Na początku to były spotkania młodych ludzi, bez zobowiązań i dzieci, siedzieliśmy w kuchni przy długim stole z kilkoma symbolicznymi potrawami. 
Z biegiem lat grono znacznie się powiększyło, prawie wszystkim urodziły się dzieci, niektórym nawet kilkoro. Potrawy coraz bardziej się ,,profesjonalizowały ", teraz są już śledzie, barszcz, bigos i najróżniejsze ciasta. Dzieci przygotowują ciasteczka i pierniczki własnoręcznie malowane kolorowymi lukrami. 
Mieszkanie, które w ciągu tych lat również się zmieniło na znacznie większe i tak pęka już w szwach. Dzieci szaleją, dorośli usiłują nadrobić całoroczne zaległości i przekrzykując maluchy opowiadają o tym, co wydarzyło się w mijającym roku. 
Cały rok czekam na to spotkanie, bo wiele osób spotykam tylko w ten jeden grudniowy wieczór u Asi i Józka. 
W tym roku niestety nie mogę pójść, Tadek jest wciąż chory, więc Michał pójdzie sam:(  Przygotowałam jednak ciasto, które zabierze z sobą, moją ulubioną makową tartę na kruchym cieście, taką samą zrobię na Wigilię w naszym domu. 

Polecam. 






Tarta Makowa 

Składniki kruchego ciasta powinny być zimne:
  • 170 g zimnego masła 
  • 270 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 100 g cukru 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki ulubionego dżemy (u mnie jeżynowy) 
Masa makowa:
  • 600 g gotowej masy makowej 
  • 80 gr suszonej żurawiny
  • 80 gr orzechów włoskich/migdałów 
  • 80 gr posiekanych daktyli 
  • 80 gr posiekanych suszonych moreli 
Sposób przygotowania:
  1. Do misy malaksera wrzucamy wszystkie składniki ciasta i miksujemy do połączenia składników. Można zrobić to również ręcznie siekając składniki nożem. 
  2. Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy, obwijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 40 min.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. 
  4. Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy na opruszony mąką blat, rozwałkowujemy i wylepiamy ciastem formę. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Papier obciążamy fasolą, grochem lub porcelanowymi kulkami.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 10 min, zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy ciasto jeszcze ok. 8 min. do czasu kiedy brzegi zaczną się lekko rumienić. 
  6. Wyjmujemy ciasto, sparujemy dżemem, wykładamy masę makową i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ok. 25 -35 min. 
  7. Studzimy w foremce na kratce . Zimną tartę lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Ja zrobiłam ozdoby z marcepanu. 
Przygotowanie masy makowej:
  1. Korzystam z gotowej masy ,,Bakalandia", ale zawsze wzbogacam ją dodatkową porcją bakalii. 
  2. Siekam wszystkie owoce (można to zrobić malakserem), łączę z makiem i dokładnie mieszam. 


Smacznego. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...