3.12.11

Keks





Keks 
Składniki:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 230 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 400 g bakalii (rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, orzechy włoskie lub inne ulubione bakalie)200 ml rumu lub innego alkoholu (u mnie porto)
Sposób przygotowania:
  1. Rodzynki namaczamy w alkoholu, można zrobić to dzień wcześniej i pozostawić na noc lub na kilka godzin w dniu pieczenia ciasta. Rodzynki odsączamy zachowując alkohol. Bakalie siekamy na niewielkie kawałki, mieszamy z niewielką ilością mąki ok 2 łyżek. 
  2. Piekarnik nagrzewamy do 250 oC z termoobiegiem. 
W międzyczasie.
  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. 
  2. Dodajemy po 1 jajku po każdym dokładnie miksując całość. Dodajemy wanilię. 
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 
  4. Do masy stopniowo dodajemy mąkę na przemian z pozostałym po namaczaniu rodzynek alkoholem. Dokładnie miksujemy. 
  5. Na koniec do ciasta wrzucamy bakalie i całość mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera lub szpatułką.
  6. Przekładamy do małych keksówek, wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. 
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 175 oC.  Po 10 min pieczenia wyjmujemy ciasto i ostrym nożem nacinamy wierzch ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 40-45 min do ,,suchego patyczka". 
  8. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni możemy przykryć je folią aluminiową. 
  9. Po upieczeniu studzimy na kratce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...