30.12.11

Tort ,,Czekoladowy Mus''


Tort składa się z dwóch czekoladowych warstw, biszkoptowego spodu i lekkiego musu.  Pyszny, elegancki i ... czy trzeba czegoś więcej? Polecam na ten jedyny w roku dzień, ostatni dzień Starego Roku 2011:) 






Tort czekoladowy 
Składniki:

Czekoladowy biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  1. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.
  2. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku na koniec ekstrakt waniliowy. 
  3. Mąki i kakao łączymy i przesiewamy. Wsypujemy do masy z białek i żółtek, delikatnie łączymy, można na najwolniejszych obrotach miksera. 
  4. Masę przekładamy do tortownicy u mnie 23cm. Dno wyłożone papierem do pieczenia (nie smarujemy boków)
  5. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 oC (z termoobiegiem) i pieczemy 30-40 min (do suchego patyczka) 
  6. Po upieczeniu wyjmujemy i od razu upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 50 cm. Studzimy w formie na kratce. Wyjmujemy po całkowitym wystygnięciu.


Na dnie tortownicy kładziemy zimny biszkopt bez papieru, boki wykładamy papierem do pieczenia tak aby wystawał ponad jej brzeg.


Mus:
180 g cukru
3 jajka (żółtka i białka oddzielone) + 3 żółtka
1 łyżka kakao
200 ml śmietanki kremówki
100 g masła
200 g gorzkiej czekolady 
  1. Do metalowej miski wsypujemy 80 g cukru, dodajemy 6 żółtek, kakao i śmietankę. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą uważamy, żeby woda nie dotykała do dna miski. Mieszamy drewnianą łyżką lub rózgą aż masa będzie gorąca i zacznie gęstnieć.
  2. Zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz kawałki czekolady i mieszamy do roztopienia się składników. 
  3. W czasie kiedy masa czekoladowa stygnie z białek i pozostałego cukru ubijamy pianę. Łączymy z zimną ale płynną, masą czekoladową i dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły. 
  4. Mus wylewamy na zimny biszkopt, wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, najlepiej na całą noc.












Torty i torciki - na każdą okazję!

6 komentarzy:

  1. Mmmmm... czuję niemal ten zapach, ale u nas chwilowo piekarnika brak, co na zimno, a może bezpiekarnikowo na Sylwestra zrobić? Proszę o inspirację:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale delikatny!!Wygląda niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały!
    i cudownie, że zgłosiłaś go do akcji ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Ukochana Grasińska trzeba wracać do domu i dołączyć do piekarskich:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...