4.2.12

Camembert pieczony z bakaliami i miodem


Cztery Kobiety, wieczór, siarczysty mróz za oknem, las i rozmowy. Tak spędziłam cudowny Babski Wieczór u Magdy. Poruszyłyśmy tematy od politycznych po zachowania zwierząt i dzieci, literaturę, gotowanie, naukę, pracę i chyba każdy inny. Oczywiście nie zapomniałyśmy o mężczyznach:))) Każda z nas miała zdanie na każdy temat, przykłady z życia przyjaciół, rodziny i znajomych. Jadłyśmy pyszności, piły i rozmawiały, rozmawiały, rozmawiały, ... . Po dwóch tygodniach fieri spędzonych głównie w towarzystwie mojego ukochanego dziecka, poczułam się jak nowo narodzona:) 

Pieczony camembert był jedną z przekąsek, na zdjęciach brakuje mu tylko kieliszka czerwonego wina. Spróbujcie, gorąco polecam!!! 




Pieczony camembert z bakaliami i miodem 

Składniki:
  • 1 opakowanie sera camembert (naturalny)
  • 1 garść migdałów 
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść żółtych rodzynek i suszonej żurawiny
  • płatki migdałowe 
  • 2 łyżki miodu naturalnego 
Sposób przygotowania:
  1. Papier do pieczenia kładziemy na kawałku foli aluminiowej, całość powinna być wystarczająco duża aby dokładnie opakować przygotowany ser. 
  2. Okrągły camembert kroimy poziomo na dwie połowy. Na jednej kładziemy 3/4 posiekanych dość grubo bakalii, przykrywamy drugą połową i na wierzch kładziemy pozostałe owoce. 
  3. Ser układamy na przygotowanym papierze i foli, zawijamy całość w *węzełek i wstawiamy do gorącego piekarnika (180 oC) na 15 min. 
  4. Po upływie tego czasu ser wyjmujemy z piekarnika i układamy na drewnianej desce, rozpakowujemy, pozostawiamy ser na papierze. 
  5. Polewamy miodem i od razu podajemy. 
Świetnie smakuje ze świeżą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. 

Smacznego!




*Węzełek





9 komentarzy:

  1. piękne zdjęcia, Doroto!
    i wspaniały camembert. musi pachniec oszałamiająco ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do zrobienia, bo jest to bardzo prosta a efektowna przekąska!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda genialnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byłabym w niebie. :) Gdybym tylko mogła spróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, genialny pomysł na camemberta.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...