16.2.12

Pszenna tortilla




Pszenne placki tortilla 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 0,25 l ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
  1. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać olej i ponownie zamieszać. Następnie wlewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto. Początkowo jest lepkie, ale w miarę wyrabiania staje się sprężyste i zwarte. Po ok. 15 min powinno przestać się lepić i z łatwością odchodzić od ręki.
  2. Formujemy z ciasta kulę, smarujemy olejem, przykrywamy folią spożywczą tak aby ścisło dotykała do ciasta i odstawiamy na 15 min. aby odpoczęło.
  3. Następnie formujemy wałek i kroimy na 10 kawałków, każdy z nich rozwałkujemy na blacie na wielkość patelni (u mnie 19 cm). Kamiennego blatu nie trzeba podsypywać mąka, ciasto do niego nie przywiera. 
  4. Patelnię nagrzewamy, bez tłuszczu. Placki smażymy z każdej strony ok. 2 min do momentu pojawienia się bąbelków powietrza, wtedy przewracamy na drugą stronę. Usmażone przekładamy do naczynia z przykrywką, żeby nie wysychały. Placki nie powinny zbyt mocno się rumienić jeśli będziemy napełniać je farszem i ponownie smażyć.
Znakomite z sosem meksykańskim


Smacznego! 






Naleśniki na różne sposoby

11 komentarzy:

  1. Szukałam przepisu na tortillę - ten jest znakomity, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. uroczo wyglądają te bardziej przypieczone bąbelki. domowa tortilla to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście, smakołyków nigdy dosyć:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez sie ciesze na domowe placki, bo nigdy nie mam przekonania do paczkowanych, sprasowanych, gotowych tortilli. No i radosc wyrabiania...!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! tak wyrabianie jest istotne, zawsze to odrobina sportu:)

      Usuń
  5. Na jakiej wielkości ogniu je smazyc? Czy tak jak naleśniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zarówno naleśniki jak i tortille smażę zawsze na kuchence gazowej. Do tortilli najpierw rozgrzewam patelnię na największym ogniu a potem redukuję do ok. 3/4 płomienia (mam taką opcję w mojej kuchni) i smażę placki do momentu kiedy nie widać surowego ciasta. Mam nadzieję, że to jasne:)

      Usuń
  6. Na jakiej patelni smażysz? Na teflonowej?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...