26.2.12

Pasta z wędzonych szprotek

Przygotowanie tej pasty wymaga dużo cierpliwości, czyszczenie maleńkich wędzonych szprotek jest pracochłonne, ale smak, jak dla mnie wynagradza tę ,,dłubaninę". Polecam na wieczorną przekąskę. 





Pasta ze szprotek

Składniki:
  • 220 g wędzonych szprotek
  • 2 łyżeczki majonezu ,,Kieleckiego"
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1/2 pęczka koperku
  • Sól i pieprz 
  • 1/2 cytryny
  • Kilka pomidorków koktajlowych 
Sposób  przygotowania:
  1. Szprotki czyścimy bardzo dokładnie, z głów, ogonów i kręgosłupa, zdejmujemy skórę. 
  2. Czyste ryby wkładamy do szklanego naczynia i rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez, śmietanę i drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 
  3. Podajemy na świeżym białym lub ciemnych pieczywie z kawałkiem pomidora i skropioną cytryną. 
Smacznego! 









Zimowe urodziny

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...