19.2.13

Szarlotka z migdałową kruszonką

Mistrzynią szarlotek, jest moja siostra Agnieszka. Bez względu na to jakich użyje składników, czy zagniata ciasto ręcznie, czy maszynowo, jej szarlotka jest krucha i przepyszna. Kiedy bierzemy do ust pierwszy kęs, robi się nam błogo i wesoło:) 
Wciąż próbuję dotrzymać jej kroku i szukam tego, co sprawia, że te szarlotki są najlepsze. Jedno co pewne, to, że zimne ręce nie są tym sekretem:) 

Przepis, który znajdziecie niżej, okazał się być, naprawdę udany. Szarlotka zniknęła w zawrotnym tempie, chociaż surowe jabłka sprawiły, że różni się nieco smakiem od tradycyjnej, do której używamy jabłek duszonych. 

Polecam:) 







Szarlotka z surowych jabłek

Składniki:

  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko (M)
  • 3-4 łyżki lodowatej wody
  • 2-3 jabłka szara reneta
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • Jajko do smarowania.

Na kruszonkę:
  • 3 łyżki zimnego masła
  • 100 g mielonych migdałów
  • 3 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:
  1. W misie malaksera lub nożem posiekać: zimne masło, mąkę, cukier i cukier puder, jajko. W trakcie siekania dodać wodę. W chwili kiedy składniki się połączą natychmiast wyłączyć malakser.
  2. Blachę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (tylko dno, boki bez smarowania) wylepić powstałym ciastem (u mnie mała 18 cm. forma do tart). Dno nakłuć widelcem i wstawić do zamrażalnika na min. 30 min.
  3. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce.
  4. Skórkę pomarańczową posiekać drobniutko, dodać do startych jabłek, doprawić cukrem i dokładnie wymieszać.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
  6. Wyjąć zamrożone ciasto z piekarnika, posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika na 15 min, lub do czasu kiedy boki zaczną się lekko brązowić.
  7. Wyjąć i na podpieczony spód wyłożyć jabłka, górę posypać kruszonką, posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika na ok. 50 min.

Czas pieczenia może być krótszy (35 min) jeśli warstwa jabłek nie jest zbyt gruba (u mnie, była bardzo gruba). Surowe jabłka wymagają dłuższego pieczenia niż te wcześniej podgotowanie.

Przygotowanie kruszonki:
  1. Z masła, brązowego cukru i mielonych migdałów zrobić kruszonkę.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misce, rozcierać między palcami do chwili kiedy powstaną niewielkie grudki.


Smacznego!





Patery na ciasto i nie tylko w moim sklepie DomDoroty.com.  Zapraszam:)








7 komentarzy:

  1. Piękna szarlotka :)) i na pewno bardzo smaczna. Szkoda, że nie poczekałaś jeszcze 2 dni, bo robię na durszlaku akcję z jabłuszkami, ale może jeszcze coś dodasz :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, dech zapiera ! I szarlotka i ta śliczna patera :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna szarlotka ;-) a osobiście zawsze wybieram te z dodatkiem surowych jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaką najlepiej użyc forme na ta szarlotke ? Chodzi mi o wielkosc mniej wiecej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam 18 cm formę do tart i tej użyłam, ale może być również większa do max 24 cm, szarlotka będzie nieco niższą, ale ciasta wystarczy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...