14.9.13

Pancakes na śniadanie

Szybkie i łatwe do przygotowania placko-naleśniki po prostu pancakes. Polecam :) 







Pancakes - placki - naleśniki 

Składniki:
  • 2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego
  • 230 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 300 ml mleka (3,2%)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka (L)
  • Olej do smażenia  
Sposób przygotowania:
  1. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, mieszamy dokładnie.
  2. W dzbanku łączymy mleko, jajka, masło, dokładnie mieszamy.
  3. Do suchych składników wlewamy płynne, mieszamy dokładnie. 
  4. Rozgrzewamy patelnię do smażenia naleśników, łyżką do zupy kładziemy niewielką ilość ciasta, smażymy do chwili kiedy na powierzchni placków zaczną pojawiać się dziurki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę na złoty kolor. 
Podajemy z *sosem malinowym, jagodowym lub klonowym. Dla miłośników ,,konkretnych" smaków, z dodatkiem smażonego na chrupko bekonu albo szynki. 

*Sos malinowy 

  • 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
  • 1/2 szklanki cukru

W garnuszku podgrzać maliny, wsypać cukier, zamieszać tak aby całkowicie się rozpuścił. Na małym ogniu gotować kilka minut, do chwili kiedy maliny puszczą sok. Często mieszać. 


Smacznego!!!










*Sos malinowy świetnie pasuje do pancak-sów 




7 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje dzieci uwielbiają słodkie posiłki, chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. niby takie zwykłe, ale u Ciebie prezentują się naprawdę niezwykle (;

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie śniadania:) jutro sobie muszę takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale puszyste :)najlepsze na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje Drogie, bardzo dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...