19.4.12

Pesto z rukoli i pestek dyni


Na początek zróbmy pesto, a potem tylko od naszej wyobraźni zależy jak go użyjemy. Ja mam już kilka pomysłów i przez kolejne dni będę je realizowała. 
Pesto na bazie rukoli i pestek dyni jest w smaku znacznie ostrzejsze niż to klasyczne z bazylii i orzeszków pinii, ale równie pyszne. 
Polecam!


Zielone pesto z rukoli

Składniki:
  • 150 g rukoli
  • 1/2 pęczka listków bazylii 
  • 1/2 dużego pęczka natki pietruszki 
  • 2/3 szklanki startego parmezanu
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 5 łyżek pestek dyni 
  • ok. 2/3 szklanki oliwy 
  • Sól
  • Pieprz 
Sposób przygotowania: 
  1. Wszystkie składniki umieścić w misie blendera lub malaksera i dokładnie miksować. 
  2. Oliwę dodawać stopniowo (cały czas miksując), sprawdzając gęstość pesto, powinna powstać pasta o konsystencji gęstej śmietany. 

Przechowywać w lodówce. Jeśli po kilku dniach pesto lekko się rozwarstwi, wystarczy przed użyciem dokładnie je wymieszać.

Smacznego!






2 komentarze:

  1. Pierwsze zdjecie powalilo mnie na lopatki :) A domowe pesto jest nie do przebicia. Takie nie do konca tradycyjne, rukolowe, tez.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...