28.3.14

Lemon Curd krem cytrynowy

Cytrynowy krem domowego wyrobu. Coś dla miłośników kwaśnych smaków. Lemon curd pojawia się w bardzo wielu przepisach, dlatego postanowiłam zrobić sobie słoiczek tego tak często chwalonego kremu. Przyznaję, że jest pyszny i co ważne, robi się go bardzo prosto i szybko. 

Polecam. 






Lemon Curd 


Składniki na ok. 350 ml kremu:

  • 2 całe jajka (L)
  • 2 żółtka
  • 170 gr cukru 
  • 80 g masła
  • Skórka otarta i wyciśnięty sok z 2,5 cytryn
Sposób przygotowania:

Skórkę z cytryny zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Wycisnąć sok. Pestki i miąższ, wyrzucić. 
W średniej wielkości garnku połączyć jajka, żółtka i cukier, dokładnie wymieszać kuchenną rózgą. Postawić na średnim ogniu, podgrzewać. Po chwili dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewając mieszać, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły a masło i cukier rozpuściły. Mieszać od czasu do czasu. 

Masa będzie gęstniała. Podgrzewamy do czasu kiedy całość zacznie lekko bulgotać a konsystencja będzie przypominała średnio ścięty budyń. Ja podgrzewałam 8 min, okazjonalnie mieszając.  

Krem przelewamy do czystego, szklanego naczynia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Przechowujemy w lodówce do 3 dni. 

Smacznego. 









5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...