23.4.14

Kanapki z chlebków pita z pastą tuńczykową

Lunch w biegu, może być zdrowy i smaczny. Polecam Wam moje ulubione ,,kanapki" z chlebków pita z pastą z tuńczyka.
Jeżeli staracie się ograniczać kalorie użyjcie tuńczyka w sosie własnym zamiast tego w oliwie, zamiast zwykłego majonezu dodajcie do pasty tego light. 
To bardzo ograniczy ilość kalorii a nie zmieni smaku.  





Kanapki z pastą z tuńczyka 

Składniki dla 1 głodnej osoby lub 2 liczących kalorie:

  • puszka (170 gr) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (u mnie Lisner) 
  • 1 łyżka majonezu (u mnie Kielecki)
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego 
  • 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego 
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku drobno posiekanego
  • 3 korniszony lub 1 średni ogórek konserwowy, posiekane w drobną kostkę 
  • 2 pszenne pity 

Sposób przygotowania:

Tuńczyka dokładnie odcedzić z zalewy, włożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. 

Pity przekroić na pół lub odciąć kawałek brzegu. Włożyć do tostera lub opiekacza na 2 min, powinny się dobrze podgrzać. 
Gorące pity otworzyć, tak aby utworzyła się ,,kieszeń", nie rozrywać.  
Do środka każdego z chlebków włożyć połowę pasty z tuńczyka, lekko zgnieść aby pasta dokładnie wypełniła całe wnętrze.  

Kanapki nie muszą być ciepłe na zimno są równie smaczne. 

Smacznego. 









2 komentarze:

  1. Odkryłam Twój blog przypadkiem, a teraz siedzę kolejną godzinę i wertuję przepisy. Kilka podbiło moje serce od razu, już je przepisałam do zeszytu i zrobię w najbliższym czasie :) Pięknie tutaj u Ciebie, bardzo elegancko, estetycznie, przejrzyście i prosto, tak jak lubię. Zdjęcia obłędne! :) Przepisy łatwe i bardzo jasno napisane - myślę, że podołam wybranym daniom, mimo, że jestem laikiem kuchennym. Cieszę się bardzo, że Cię odkryłam i życzę powodzenia w dalszym kucharzeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lino bardzo, bardzo dziękuję za miłe słowa. Zapraszam jak najczęściej i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...